Sirova hrana

Kako napraviti svoj Kimchi?

Kimchi je tradicionalni koreanski začin. Priprema se fermentiranjem i začinjavanjem kupusa. Osim što je izuzetno zdrav, izaziva i ozbiljnu „ovisnost“.
Ovako pripremljen kupus je istovremeno mekan i hruskav. Fermentirane namirnice unose u naš organizam probiotike koji su iznimno važni u mikroflori crijeva.

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?

Dodaci prehrani u obliku ribljeg ulja su najjednostavniji način kako unijeti zdrave omega-3 masne kiseline u tijelo. Međutim, ipak bi trebali znati par stvari o ovim kapsulama koje tako lagano gutamo.

7 prehrambenih proizvod za bolji san

U nastojanju da se držimo dalje od farmacije i da izbjegnemo potencijalno neugodne situacije koje su povezane sa problemima nesanice, predlažem vam par prehrambenih namirnica za koje stručnjaci kažu da vas mogu uvesti u blaženi san.

Pet začina = pet najjačih antioksidansa

Začini su bogati izvori polifenola i kao takve bi ih trebali više koristiti u prehrani. Polifenoli su jaki antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale. Slobodni radikali stvaraju se tijekom učestalog izlaganja suncu. Konzumiranjem hrane koja sadrži visoki udio polifenola, može se povećati djelovanje imunološkog sustava, smanjiti stanični upalni procesi, te održati idealna ravnoteža između dobrih i ne tako dobrih mikroba koji su prirodno prisutni u našem probavnom traktu.

Dvanaest prehrambenih aditiva koje bi trebali izbjegavati - drugi dio

Teško je povjerovati da je propil paraben, spoj za kojega je poznato da djeluje kao endokrini disruptor, dozvoljen u hrani. Još je teže za povjerovati da ulazi u kategoriju GRAS aditiva (Generally Recognized As Safe). Istraživanja su pokazala da su štakori, koji su bili hranjeni hranom koja je sadržavala maksimalno dopuštenu dozu propil parabena, imali smanjeni broj spermatozoida. Također je u istom istraživanju primijećeno da su isti štakori imali smanjeni udio testosterona (Oishi 2002).

Dvanaest prehrambenih aditiva koje bi trebali izbjegavati

Ali isto tako, ono što moramo imati na umu je da dugotrajne posljedice utjecaja određenog kemijskog sastojka možemo vidjeti tek nakon dužeg vremena korištenja/konzumiranja/izloženosti. Znači situacija nije baš crno-bijela već je obojana različitim nijansama sive. S treće strane, prehrambena industrija tumači sve ovo na svoj način koji je isključivo u njihovu korist. I zato, ukoliko pitate mene, nema potrebe ići objašnjavati njihove stavove jer ćete doći do nekoliko zaključaka.

Mnoge vrste voća otpuštaju plin etilen kako zriju. Većina ljudi stavlja rajčice u papirnatu ili plastičnu vrećicu kako bi brže dozrili. Upravo zbog toga je smiješno stavljati povrće u hladnjak jer nastali plin etilen se koncentrira u vrećici u kojoj je povrće/voće koje onda ubrzano truli.

VRH