Pronađite alternativni način čuvanja hrane: maknite hranu iz hladnjaka, imat će bolji okus, dulju trajnost i istovremeno ćete smanjiti iznos računa struje
- Kategorija: Sirova hrana
- Objavljeno 26.01.2015
Mnoge vrste voća otpuštaju plin etilen kako zriju. Većina ljudi stavlja rajčice u papirnatu ili plastičnu vrećicu kako bi brže dozrili. Upravo zbog toga je smiješno stavljati povrće u hladnjak jer nastali plin etilen se koncentrira u vrećici u kojoj je povrće/voće koje onda ubrzano truli.
S obzirom da su hladnjaci novije otkriće i da su ljudi tisućama godina prije normalno funkcionirali bez njih, morali su na neki način pronaći kako mogu pohraniti namirnice da se ne pokvare, tijekom zime i ljeta. Danas većina hladnjaka je ispunjena namirnicama koje će potrajati jednako dugo i koje će čak biti i boljeg okusa nego ove koje ste gurnuli u hladnjak i totalno zaboravili na njih.
Odbijam prihvatiti opciju da za svaki problem trebamo pronaći neko high tech rješenje. Mislim, pogledajte što je napravio koreanska dizajnerica Jihyin Ryou. Ukoliko predamo odgovornost čuvanja hrane mašini kao što je hladnjak nećemo moći promatrati hranu i prirodne procese koji se događaju s njom. Na taj način nećemo ništa naučiti.
Navedena dizajnerica razvila je seriju modernih dizajna koji se temelje na tradicionalnim tehnikama koje je sama autorica naučila od vlastite bake ili od drugih starijih osoba u zajednici u kojoj je živjela.
Iskustva i znanja prenosila su se unutar takve zajednice isključivo oralnom predajom i temeljila su se na iskustvenom znanju. Znači isključivo metoda uspjeha i neuspjeha.
SLIKA 1. SIMBIOZA JABUKE - KRUMPIRI
Evo jednog zanimljivog i kompliciranog primjera. Mnoge vrste voća otpuštaju plin etilen kako zriju. Većina ljudi stavlja rajčice u papirnatu ili plastičnu vrećicu kako bi brže dozrili. Upravo zbog toga je smiješno stavljati povrće u hladnjak jer nastali plin etilen se koncentrira u vrećici u kojoj je povrće/voće koje onda ubrzano truli. Međutim neke vrste povrća drugačije reagiraju na etilen. Recimo u slučaju krumpira i luka koji u kombinaciji sa ovim plinom neće klijati. Ako u istu vrećicu stavite bananu i krumpir, banana će nakon nekog vremena istruliti dok isti krumpir neće isklijati.
Recimo u slučaju jabuka koje tijekom zrenja ispuštaju veću količinu etilena i na taj način ubrzavaju zrenje voća i povrća koje čuvate u kombinaciji s njima. Međutim, ako jabuke kombinirate sa krumpirima ti isti krumpiri neće klijati.
© jihyun ryou
SLIKA 2. POHRANA KORJENASTOG POVRĆA U PIJESKU
Na gornjoj slici prikazana je preporuka dizajnerice za pohranu korjenastog povrća. Naime, ukoliko čuvamo korjenasto povrće u vertikalnom položaju omoguit ćemo organizmu da lakše očuva energiju i da ostane svježe kroz duže vrijeme. Ovakva polica im omogućje da lakše stoje i istovremeno pijesak u kojemu se nalaze održava idealnu vlažnost.
Naime, čuvanje povrća u blago vlažnom pijesku je bila metoda koja se koristila stoljećima. Dok je niska temperatura idealna za čuvanje mrkvi, visoka vlažnost je vrlo važan uvijet čuvanja. Čuvanje u mokrom pijesku je dobar kompromis. Važno je samo se sjetiti povremeno ih i zaliti.
© jihyun ryou
SLIKA 3. POHRANA JAJA
Ljuska jajeta im milijun rupica na sebi. Kroz te rupice jaje lako apsorbira mirise i tvari koje se nalaze oko njega. Na ovaj način jaje dobiva loši okus ukoliko se čuva u hladnjaku sa drugim namirnicama. Uz pomoć ove police jaja se mogu čuvati izvan hladnjaka i istovremeno možete ispitati njihovu svježinu uz pomoć vode. Što su jaja svježija to dublje tonu.
Ustanovljeno je slijedeće:
- Ako jaje potone na dno i ostane na dnu staro je 3-6 dana
- Ako jaje potone i stoji na dnu pod određenim kutem, staro je više od tjedan dana
- Ako potone i stoji na donjem (većem) dijelu, staro je dva tjedna
- Ako pluta jaje je prestaro i treba ga odmah baciti
Jaja se ponašaju na ovaj način u vodi jer je u njima prirodno prisutna vrećica zraka. Kako jaje stari, vrećica zraka raste jer je ljuska jajeta zapravo smeipermeabilna membrana. Kako vrećica raste tako i jaje u vodi sve više pluta. Možemo reći da su jaja dobra za konzumaciju tri tjedna nakon kupnje.
Ovo je najpoznatija ideja od svih ovih navedenih, a radi se o dodavanju riže u posudice sa začinima. Riža apsorbira vlagu i održava začine na taj način suhima.
© jihyun ryou
SLIKA 4. SPRIJEČAVANJE PRODIRANJA VLAGE U ZAČINE
Jedan od načina održavanja vlage kod povrća je da ih stavite na policu koja na svom dnu ima tanjur sa vodom koja će tijekom dana evaporirati i na taj način vlažiti povrće koje je iznad police. Za dodavanje vode koristite stakleni lijevak.
© jihyun ryou
SLIKA 5. ODRŽAVANJE VLAGE POVRĆA
Što više hrane držite izvan hladnjaka, to će hladnjak biti manji i takvi manji hladnjaci troše i manje struje/energije. Gornji dizajni opisuju osvježavajući način kako to postići, ikao treba naglasiti da su ovo dizajnerski primjerci. Ukoliko koristite predložene metode kod recimo čuvanja namirnica u podrumu, dobit ćete još bolje rezultate.
Manji hladnjaci troše manje energije i naravno zauzimaju manje prostora što ih i čini primamljivima za stanove u gradovima. Ovo nisu relikvije prošlosti, već su to predlošci za našu budućnost.