Pet začina = pet najjačih antioksidansa

Pet začina = pet najjačih antioksidansa

Začini su bogati izvori polifenola i kao takve bi ih trebali više koristiti u prehrani. Polifenoli su jaki antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale. Slobodni radikali stvaraju se tijekom učestalog izlaganja suncu. Konzumiranjem hrane koja sadrži visoki udio polifenola, može se povećati djelovanje imunološkog sustava, smanjiti stanični upalni procesi, te održati idealna ravnoteža između dobrih i ne tako dobrih mikroba koji su prirodno prisutni u našem probavnom traktu.

Da bi sve ovo postigli potrebno je učestalo prehranom uzimati polifenole, ovdje govorim o dnevnom unosu polifenola jer jedino tako ćete ostvariti korist za vaš organizam. Polifenoli se u potpunosti metabliziraju unutar 24h nakon unosa u organizam.

Slijedeći začini imaju najviši udio polifenola i njih je trebamo nastojati uzimati što češće. ORAC predstavlja skraćenicu za Oxygen Radical Absorption Capacity koji određuje antioksidativnu sposobnost određenog začina.

1. ORIGANO

origano

Origano, suhi – 175,295 ORAC/100 grama

Kada čujemo „origano“ prvo pomislimo na talijansku hranu. Isto tako poznato je da origano najbolje dolazi do izražaja u jelima koja u sebi imaju umak od rajčice. Međutim, da li ste ga ikada probali umiješati u kajganu, povrtne juhe, umake za salatu ili jednostavno posipati po blanširanom povrću?

 

 

2. RUŽMARIN

rosemary

Ružmarin,  suhi – 165,280 ORAC/100 grama

Ružmarin je ukusan ukoliko ga pospete po korjenastom povrću sa grill-a, kao dio marinada za meso ili samo kao začin za posipanje po ribi prije pečenja. Pokušajte ga koristiti za aromatiziranje limunada, maslinovog ulja ili kod priprave čaja.

 

 

 

 

3. TIMIJAN

timijan

Timijan, suhi – 157,380 ORAC/100 grama

Timijan je još jedan popularni mediteranski začin koji je raznolik u korištenju baš kao i origani. Dodajte ga u umake za salatu, juhe, gulaše, pečeno ili pirjano meso, sva jela na bazi jaja, kruh od češnjaka, umake itd.

 

 

4. KURKUMA

kurkuma

Kurkuma, suha u prahu – 127,068 ORAC/100 grama

Kurkumu najviše vežemo uz indijsku kuhinju i to je za pravo i najbolji način kako ju koristiti. Nemojte biti škrti u dodavanju ovog začina. Korisite ju u povrću, mesu, ribi, jajima ili leći. Izvrsna je u kombinacji sa kimom, mljevenim korijanderom, đumbirom i češnjakom. Dodajte ju u gulaše, juhe i pilaf. Jelo će vam poprimiti živu žutu boju. Jednako je dobra u senfu, relishu, chutney-u i kiselim krastavcima.

 

 

5. KADULJA 

kadulja

Kadulja, mljevena i suha – 119,929 ORAC/100 grama

Kadulja je začin kojega bi trebalo koristiti češće u kuhinji. Slično kao i ružmarin dobar je u kombinaciji sa pečenim povrćem, mesom i ribom. Dodajte ga tjestenini, naročito kremastim umacima, juhama ili gulašima. Komplementarna je sa povrćem koje uobičajeno dolazi u zimskim periodima kao što su butternut tikva, batat, bijeli krumpir i švedska repa.

Povezani članci

Kako napraviti svoj Kimchi?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Kako napraviti svoj Kimchi?

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?

7 prehrambenih proizvod za bolji san
Više +
Kategorija: Sirova hrana

7 prehrambenih proizvod za bolji san

VRH