Kako napraviti svoj Kimchi?

Kako napraviti svoj Kimchi?

Kimchi je tradicionalni koreanski začin. Priprema se fermentiranjem i začinjavanjem kupusa. Osim što je izuzetno zdrav, izaziva i ozbiljnu „ovisnost“.
Ovako pripremljen kupus je istovremeno mekan i hruskav. Fermentirane namirnice unose u naš organizam probiotike koji su iznimno važni u mikroflori crijeva.


Ovi mikroorganizmi jačaju naš imunološki sistem, zaštićuju crijevo od nastanka raka, olakšavaju netoleranciju prema laktozi i rotavirus, smanjuju učestalost pojave karijesa, smanjuju učestalost sindroma iritacije crijeva, pospješuju čišćenje kože, povećavaju energiju, balansiraju hormone, smanjuju pojavu infekcija i sveukupno poboljšavaju probavu i još mnogo toga.

Kimchi je lako pripremiti kod kuće. Najteži dio je probaviti gochugaru tj. grubo mljevenu ljutu crvenu papričicu čija je tekstura između praha i pahuljica.

napa-kupus

Recept:

1 veliki Napa kupus (cca 0,5 kg)

Izvadite sredinu i izrežite ga po širini na debljinu od cca 1-2 cm

napa-kupus-rezanje-kimchi

Dobro ga operite i osušite od viška vode

Pripremite salamuru na slijedeći način:

5 šalica neklorinirane vode (ako u vodi ima klora ostavite vodu preko naći da klor ishlapi)
3 žlice soli

Stavite kupus u veliku zdjelu i prekrite ga sa salamurom. Stavite tanjur ili veliki i široki uteg na kupus kako bi ga potopili ispod salamure. Ostavite ovo nekoliko sati ili preko noći da kupus omekša. Procijedite, ali nemojte baciti salamuru.

Vratite kupus u posudu i dodajte:

1 žlicu mljevenog češnjaka
1 žlicu mljevenog đumbira
6 komada narezanog mladog luka
1 žlicu ribljeg temeljca
prstohvat šećera
2 žlice gochugaru

Sve dobro pomiješajte rukama dok se crveni prah ravnomjerno ne rasporedi kroz cijelu smjesu i dok se ne ispusti višak tekućine.

kimchi-pripremljen

Sve prebacite u sterilizirane staklenke i čvrsto zatvorite. Vodite računa da bi u staklenkama kupus trebao biti u potpunosti ispod površine salamure. Dodajte onaj ostatak salamure kojega niste bacili ukoliko vam je potrebno. Ukoliko vam kupus izlazi na površinu, pritisnite ga uz pomoć čačkalica ili onog plastičnog prstena za kiseljenje.  

Ostavite staklenke u tamnom na sobnoj temperaturi 2-6 dana (probajte tijekom stajanja kako bi postigli okus koji vam odgovara). Kada ste zadovoljni sa postignutim okusom premjestite staklenke hladnjak. Što pripremljena smjesa dulje stoji, to će joj okus biti intenzivniji.

Povezani članci

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?

7 prehrambenih proizvod za bolji san
Više +
Kategorija: Sirova hrana

7 prehrambenih proizvod za bolji san

Pet začina = pet najjačih antioksidansa
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Pet začina = pet najjačih antioksidansa

VRH