7 prehrambenih proizvod za bolji san

7 prehrambenih proizvod za bolji san

U nastojanju da se držimo dalje od farmacije i da izbjegnemo potencijalno neugodne situacije koje su povezane sa problemima nesanice, predlažem vam par prehrambenih namirnica za koje stručnjaci kažu da vas mogu uvesti u blaženi san.

U današnje vrijeme loš san postao je zdravstvena epidemija. Oni koji pate od nesanice upoznati su s ovim problemom koji im uništava kvalitetu života i smanjuje produktivnost. Ali ne samo to, nesanica je povezana sa svime, od automobilskih nesreće do kroničnih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, depresija, pretilost, rak itd.

50-70 miliona odraslih osoba ima problema sa spavanjem dok 4% od njih koristi neki lijek za ovaj problem. Ovdje ne spominjemo OTC proizvode koji se prodaju bez recepta. Međutim, obje vrste tableta koje pomažu u rješavanju ovog problema pokazuju određene nuspojave i dodatne probleme kod onih koji ih uzimaju. Paleta problema kreće se od jednostavnih kao što su alergijske reakcije do kompleksnih ponašanja u kojima osoba uzima tablete za spavanje, ali svejedno tijekom noći ustaje, jede, razgovara na telefon, čak vozi, a da sve to vrijeme nije u potpunosti budna.

U međuvremenu, postoje istraživanja koja sagledavaju problematiku koja hrana može pomoći u reguliranju kvalitetnog sna. Ta hrana vas neće onesvijestiti kao recimo tableta za spavanje, ali definitivno će imati efekta. U nastojanju da se držimo dalje od farmacije i da izbjegnemo potencijalno neugodne situacije koje su povezane sa problemima nesanice, predlažem vam par prehrambenih namirnica za koje stručnjaci kažu da vas mogu uvesti u blaženi san.

1. Kiseli sok od višanja

Prema jednom istraživanju osobe koje su patile od nesanice, a koje su dva puta tjedno konzumirale oko 225 g kiselog soka od višanja, imale su 84 minuta više noćnog sna u usporedbi sa periodom kada nisu pili sok ili su pili placebo. Navedeno istraživanje provela je Louisiana State University. Pretpostavlja se da ovaj sok sadrži hormon melatonin i amino kiselinu triptofan koji su odgovorni za ovo djelovanje. Proantocijanidi ili pigmenti crvene boje koji se nalaze u kiselom soku od višanja sadrže enzime koje smanjuju upalu, te usporavaju razgradnju triptofana čime on može duže djelovati u tijelu osobe oja pati od nesanice.

2. Kivi

kivi

Ukoliko konzumirate 2 kivija unutar sat vremena prije odlaska na spavanje vidjet ćete iznenađujuće rezultate. Istraživanja su pokazala da su učesnici istraživanja, koji su konzumirali navedeno voće u navedenom vremenu, zaspali puno duže. Osim toga, period ulaska u san trajao im je 35,4% kraće. Navedeni učesnici spavali 28,9% čvršće i bolje. Ukupno je vrijeme spavanja navedenim učesnicima bilo povećano za 13,4%.

3. Morske alge

Jedno od istraživanja također je pokazalo da su veći udjeli omega – 3 DHA (masne kiseline koju nalazimo u algama i morskim plodovima) povezani sa boljom kvalitetom sna. Znanstvenici su otkrili da uzimanje 600 mg dodataka prehrani, u obliku morskih algi, kroz period od 16 tjedana poboljšava kvalitetnu sna kod 362 djece. Ustanovljeno je da su djeca imala bolji san, smanjene probleme prilikom uspavljivanja, parasomnije itd.

4. Orasi

Orasi su odličan izvor melatonina i njihovim konzumiranjem povećava se koncentracija ovog hormona u krvi. Rezultat ovoga je poboljšano spavanje.

5. Bademi

bademi

Istraživanja su pokazala da ukoliko u tijelu postoji manjak magnezija, često ima i problema sa snom. Jedan od dobrih izvora magnezij su bademi i uključivanjem badema u prehranu je višestruko dobro, ne samo ukoliko želite odspavati.

6. Čaj od kamilice

caj-od-kamilice

Evo jednog bakinog recepta čije je korištenje za probleme spavanja odobrila i ekipa znanstvenika koja je istraživala njegovo djelovanje na nesanicu i smirivanje. Kamilica je poznata kao blago sredstvo za smirenje i sredstvo za uspavljivanje. Jedno istraživanje, koje je provedeno u Japanu, pokazalo je da je ekstrakt kamilice pomogao štakorima da bolje i brže utonu u san. Za pravo njeno djelovanje je bilo jednako učinkovito kao i djelovanje benzodiazepina (sredstva za umirenje). Za najbolji efekt potrebno je uzeti 2 čajne vrećice čaja, ali ne zaboravite pokriti šalicu kada pripremate čaj.

7. Sendvič sa kikiriki maslacem

Znanstvenici tvrde da nagli skok inzulina može promijeniti cirkadijalni ritam (poznat pod nazivom biološki dnevni ritam, a označava fiziološke i psihološke promjene te promjene u ponašanju koje prate dvadeseti četverosatni ciklus i usklađene su s izmjenom dana i noći u okolišu pojedinca), te da može potaknuti san. Zdrava doza ugljikohidrata i šećera može natjerati čovjeka da se osjeća tromo, pa konzumiranje ugljikohidrata tijekom večere usporit će tijelo i pripremiti ga za san.

Znanstvenici preporučaju kombo proteina i ugljikohidrata da se potakne drijemanje. Kikiriki maslac ili još bolje maslac od badema na šniti kruha od cjelovitih žitarica je dovoljno da probude u vama vašeg Morfeusa (prema grčkoj mitologiji Morfeus je grčki bog sna koji je pojavljuje u Ovidijevim Metamorfozama).

Povezani članci

Kako napraviti svoj Kimchi?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Kako napraviti svoj Kimchi?

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?

Pet začina = pet najjačih antioksidansa
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Pet začina = pet najjačih antioksidansa

VRH