Dvanaest prehrambenih aditiva koje bi trebali izbjegavati - drugi dio

Dvanaest prehrambenih aditiva koje bi trebali izbjegavati - drugi dio

Teško je povjerovati da je propil paraben, spoj za kojega je poznato da djeluje kao endokrini disruptor, dozvoljen u hrani. Još je teže za povjerovati da ulazi u kategoriju GRAS aditiva (Generally Recognized As Safe). Istraživanja su pokazala da su štakori, koji su bili hranjeni hranom koja je sadržavala maksimalno dopuštenu dozu propil parabena, imali smanjeni broj spermatozoida. Također je u istom istraživanju primijećeno da su isti štakori imali smanjeni udio testosterona (Oishi 2002).

1. Nitrati i nitriti

Jeste li se ikada pitali kako suhomesnati proizvodi kao što su salame i kobasice mogu tako dugo zadržati svježu ružičastu boju? Vjerojatno zato jer su tretirani nitratima ili nitritima. Nitrati i nitriti su kemijski spojevi koje se upotrebljavaju kao sredstva za bojanje, konzervansi i za poboljšavanje okusa. Iako oni mogu produžiti trajnost gotovog proizvoda, dati mu lijep izgled (boja), međutim istovremeno su opasni za zdravlje.

nitrati-nitriti

Nitrati i nitriti se koriste kao konzervansi u suhomesnatim proizvodima kao što su šunka, salama, kobasice i hrenovke. Nitriti koji nastaju iz nitrata reagiraju sa aminima tj. prirodno prisutnim komponentama proteina u mesu. U ovoj reakciji mogu nastati nitrozamini koji su poznati uzročnici raka. Nitrozamini mogu nastati u mesu koje je tretirano nitratima ili nitritima ili u probavnom traktu.

Postoje mnoga istraživanja koja potkrepljuju gornje tvrdnje, ali navest ću samo neke:

  • Povezivanje raka želuca ili jednjaka sa nitritima = IARC 2010, Rogers 1995; Mayne 2001
  • Povezivanje raka mozga i tiroidne žlijezde sa nitritima, ali uzročna poveznica nije ustanovljena = Preston – Martin 1996; Pogoda 2001; Aschebrook – Kilfoy 2013; IARC 2010

Ali opet možemo argumentirati da neko povrće također u svom sastavu ima visoki udio nitrita (kao što je recimo špinat i ostalo lisnato povrće). Međutim istraživanja su pokazala da je vjerojatnost pojave raka u slučaju konzumiranja nitrata iz ovih izvora izrazito mala ili u potpunosti ne postoji.

2. Kalij bromat

Kalij borat se koristi za osnaživanje kruha i tijesta za krekere. Osim toga ovaj sastojak pomaže pri dizanju tijesta tijekom pečenja. Uzrokuje tumore na više mjesta kod životinja, toksičan je za bubrege i može uzrokovati oštećenje DNA (IARC 1999). Tijekom pečenja većina ovog spoja prelazi u ne kancerogeni kalij bromid, ali istraživanja koja su provedena u Ujedinjenom kraljevstvu pokazala su da i nakon pečenja u kruhu ostaju mjerljivi tragovi bromata. Naravno, ovdje govorimo o malim, ali značajnim količinama navedenog spoja (Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i prehrane 1993).

kruh-kalij-bromat

Ujedinjeno kraljevstvo i Kanada zabranjuju upotrebu kalij bromata u prehrambenim proizvodima koji isto tako nije dozvoljen u EU. U SAD-u je još uvijek dozvoljeno dodavati ga u brašno.

3. Propil paraben

Teško je povjerovati da je propil paraben, spoj za kojega je poznato da djeluje kao endokrini disruptor, dozvoljen u hrani. Još je teže za povjerovati da ulazi u kategoriju GRAS aditiva (Generally Recognized As Safe). Istraživanja su pokazala da su štakori, koji su bili hranjeni hranom koja je sadržavala maksimalno dopuštenu dozu propil parabena, imali smanjeni broj spermatozoida. Također je u istom istraživanju primijećeno da su isti štakori imali smanjeni udio testosterona (Oishi 2002).

flour-tortilla

Ovaj spoj djeluje kao blagi sintetički estrogen (Routledge 1998; Kim 2011; Voi 2011). Može promijeniti ekspresiju gena, čak i onih koji su u stanicama raka dojke (Terasaka 2006; Wróbel 2014). Propil paraben ubrzava rast stanica raka dojke (Okubo 2001). Osim toga, nedavna istraživanja koja su proveli znanstvenici na Harvard School of Public Health povezala su propil paraben sa smanjenom plodnošću kod žena (Smith 2013).

Propil paraben se koristi kao konzervans u tortiljama, muffinima i prehrambenim bojama. Ljudi mogu doći u kontakt tj. biti izloženi ovom spoju kroz hranu u kojoj je on dodan kao aditiv ili kontaminacijom ukoliko rade u preradi hrane ili pakirnici. Ispitivanjem uzoraka koji su prikupljeni od 2008 do 2012 godine pokazano je da više od polovine njih sadrže propil paraben uključujući pića, mliječne proizvode, meso i povrće (Liao 2013).  

4. Butilirani hidroksianisol (BHA)

Ovaj konzervans je stavljen na listu GRAS aditiva (tj. Generally Regarded As Safe) iako ga Nacionalni toksikološki program klasificira kao aditiv za kojega se očekuje da može biti kancerogen za ljudsko zdravlje. Postoje dokazi da BHA uzrokuje tumore kod životinja, ali postoji debata o tome da li su navedena istraživanja relevantna za ljude.

salty-chips

EU klasificira BHA kao endokrini disruptor. Pri višim dozama može smanjiti nivo testosterona i tireoidnog hormona tiroksina, te može negativno djelovati na kvalitetu sperme i reproduktivne organe kod štakora (Jeong 2005). Jedno istraživanje pokazalo je da ženke štakora pri primanju nižih doza pokazuju smanjenje težine maternice što može biti rezultat djelovanja estrogena na metabolizam (Kang 2005; Zhu 1997). Druga istraživanja pokazala su smanjenje razvoja i povećanje smrtnosti kod štakora koji su još uvijek sisali majčino mlijeko. Osim toga ista istraživanja pokazala su i utjecaj na bihevioralno ponašanje nakon odbijanja od sise (EFSA 2011a; Vorhees 1981a).

Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže BHA čak i čips i konzervirano meso. Dodaje se u mast i hranu koja sadrži mast i dozvoljeni je konzervans u aromama.

5. Butilirani hidroksitoluen (BHT)

Butilirani hidroksitoluen je kemijski spoj sličan BHA. Kao i BHA i BHT je na GRAS listi aditiva. I on se također dodaje u prehrambene proizvode i u njima djeluje kao konzervans. Ove dvije komponente djeluju sinergistički i vrlo često se i koriste zajedno.

fruit-loops

BHT nije na listi kancerogenih spojeva, ali neka istraživanja su pokazala da uzrokuje rak kod životinja. Kod štakora koji su konzumirali BHT primijećena je pojava tumora na plućima i jetri (EFSA 2012). On također uzrokuje promjene u razvoju i promjene na tireoidnoj žlijezdi kod životinja čime dolazimo do zaključka da navedeni spoj remeti djelovanje endokrinih mehanizama (EFSA 2012).

6. Propil galat

Propil galat se koristi kao konzervans u proizvodima koji u sebi sadrže jestive masti, kao što su kobasice i mast. Klasificiran je kao GRAS aditiv iako je Nacionalni toksikološki program istraživanjima pokazao da je njegovo konzumiranje povezano sa pojavom tumora kod mužjaka štakora, te pojavu rijetkih tumora na mozgu kod dvije ženke štakora (NTP 1982). Navedeni rezultati ne pokazuju direktnu vezu između propil galata i pojave raka, ali potiču postavljanje važnog pitanja, a to je da li uopće možemo smatrati ovaj spoj sigurnim. Europski autoritet za utvrđivanje sigurnosti hrane zaključio je da su sva dostupna istraživanja o utjecaju propil galata na reproduktivni sustav stara i slabo pokrivena.

pizza

Također postoje nepotpuni podaci o tome da li je navedeni spoj endokrini disruptor, jer neki rezultati sugeriraju da bi mogao imati estrogeno djelovanje (EFSA 2014; Amadasi 2009; ter Veld 2006).

7. Teobromin

2010. godine Theocorp Holding Co. Zatražio je od FDA da ovaj spoj stavi na GRAS listu aditiva. Teobromin je alkaloid kojega možemo pronaći u čokoladi i pokazuje djelovanje slično kao kafein. Na taj način ovaj spoj bi se mogao koristiti u raznim vrstama prehrambenih proizvoda uključujući kruhu, žitaricama i sportskim napicima. Znanstvenici su preispitivali su opravdanost ovog zahtjeva jer navedena tvrtka nije valjano objasnila zašto nisu smatrali znakovitim istaknuti djelovanje ovog spoja na reproduktivne organe i na razvoj jedinke. Theocorp je povukao zahtjev, ali je teobromin kasnije bio stavljen na GRAS listu i koristi se u prehrambenim proizvodima koji su izvan nadležnosti FDA (NRDC 2014).

chocolate

Ovaj spoj je primjer samo jedne sive zone u GRAS klasifikaciji. Prehrambenoj industriji dozvoljeno je dodijeliti neku tvar na GRAS listu bez da se konzultira sa FDA. Umjesto toga se oslanjaju na panel listu stručnjaka. Činjenica je da čak i navedena agencija nije upoznata sa načinom kako pojedini aditivi dospijevaju na GRAS listu za koju su oni zaduženi. Ali ne samo to, navedena agencija nije u mogućnosti pregledati podatke na osnovu koji su navedene tvari dobile dozvolu niti su u mogućnosti preispitati da li su iste tvari sigurne za korištenje u prehrambenim proizvodima (NRDC 2014).

8. Nepoznati (tajni) sastojci aroma

Termin „prirodna aroma“ našla je način kako da se uvuče u više od 20 000 prehrambenih proizvoda. „Umjetne arome“ je također česti pojam koji se pojavljuje na jednoj od sedam deklaracija prehrambenih proizvoda.

Međutim što ovi termini zapravo znače? To je vrlo dobro pitanje.

Istina leži u činjenici da kada na deklaraciji primijetite riječ „Aroma“ zapravo nemate pojma koji su kemijski spojevi dodani u navedeni proizvod. Za ljude koji su alergični na neke prehrambene proizvode ili su na posebnoj vrsti prehrane ovo može predstavljati ozbiljan problem.

flavours

Osim što takvi proizvodi sadrže kemikalije koje pojačavaju aromu, one često sadrže prirodne ili umjetne emulgatore, otapala i konzervanse koje poznajemo pod nazivom „nenamjerni aditivi“. Ovo znači da proizvođač nije prisiljen navesti njihovu prisutnost na deklaraciji gotovog proizvoda. Smjese arome su kompleksne i mogu sadržavati i više od 100 različitih sastojaka. Kemikalije koje nisu sastojci arome i koji imaju neke druge funkcionalnosti često čine 80-90% ostatka smjese.

Kupci bi se mogli iznenaditi da tzv. „prirodne arome“ mogu sadržavati sintetičke kemikalije kao što su otapalo propilen glikol ili konzervans BHA. Ekstrakti aroma i sastojci koji su dobiveni iz GMO usjeva također mogu biti klasificirani kao „prirodni“. Razlog tome je što agencije koje se time bave nisu točno definirale što točno taj termin znači. Certificirane organske prirodne arome moraju zadovoljiti rigoroznije smjernice koje ne dopuštaju prisutnost sintetičkih ili GMO sastojaka.

Tvrtke koje se bave proizvodnjom smjesa aroma su često iste one tvrtke koje proizvode mirise za parfeme i kozmetiku. Postoji sumnja da proizvođači obrađenih prehrambenih proizvoda manipuliraju sa dodanim aromama kako bi potaknuli apetit ljudi za nezdravom hranom i na taj način potaknuli prejedanje.

9. Umjetne boje

Umjetne boje se često koriste kako bi privukle ljude prema proizvodima koje imaju malu nutritivnu vrijednost. Pojavilo se pitanje sigurnosti jedne vrste sintetskih boja pod oznakom FD&C (Food, Drug & Cosmetics).

Karamel boje III i IV mogu biti onečišćene sa 4-metilimidazolom (4-MEI) koja uzrokuje tumor (NTP 2004). Isto pitanje pojavilo se i u slučaju kontaminacije sa furanom koji je također doveden u vezu sa rakom (EFSA 2011b).

artificial-food-dyes-coloring

Rasprava o utjecaju sintetskih FD&C boja na ponašanje djece još uvijek traje. Neka istraživanja upućuju da se smjese sintetskih boja i konzervansa natrij benzoata povezuju sa hiperaktivnosti (Bateman 2004; McCann 2007). EFSA  zaključila je sa smjese sintetskih boja mogu imati „mali i statistički značajni utjecaj na aktivnost i fokus kod djece“ (EFSA 2008a).

Izbjegavanje umjetnih boja kao što je karamel III i IV može biti teško. Trenutna regulacija dozvoljava prehrambenim industrijama da na deklaraciji navedu jednostavno „umjetna boja“ ukoliko je navedeni sastojak na listi dozvoljenih aditiva.

10. Diacetil

Briga oko prehrambenih aditiva nije ograničena samo na konzumente, neki od aditiva pokazuju opasnost za radnike koji su izloženi tim aditivima na radnom mjestu. Diacetil, koji se koristi kao aroma maslaca kod kokica za mikrovalnu pećnicu, povezan je sa ozbiljnim i ireverzibilnim dišnim problematičnim stanjem poznatim pod nazivom bronhiolitis obliterans. Ovo stanje vodi ka upali i ireverzibilnom oštećenju dišnih puteva. Navedeni proizvod također se koristi u aromatiziranju mliječnih proizvoda kao što su jogurt i sir. Osim toga nalazimo ga i u voćnim aromama kao što su jagoda i malina.

popcorn

11. Fosfati

Fosfati su najčešći prehrambeni aditivi i nalazimo ih u više od 20 000 proizvoda. Koriste se kao sredstva da dizanje proizvoda kod pečenja, smanjivanje kiselosti, poboljšavanje zadržavanja vlage, te poboljšavanje mekoće mesa. Često ih nalazimo kao dodatke nezdravim proizvodima kao što su fast food. Kod ljudi koji imaju kroničnu bolest bubrega, visoki udio fosfata u tijelu povezan je sa srčanim obolijevanjima i smrću (Ritz 2012).

fast-food

Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koju nemaju bubrežne bolesti, a prehrana im sadrži visoke količine fosfora imaju veću mogućnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti (Dhingra 2007). Jedno istraživanje koje je pratilo 3000 ljudi tijekom 15 godina ustanovilo je poveznicu između prehrane koja je sadržavala fosfor  i srčanih oboljenja. Drugo istraživanje je potvrdilo slično (Foley 2009; Cancela 2012). Još uvijek se raspravlja o tome da li postoji poveznica između fosfata i zdravstvenih problema i očito je da je potrebno prikupiti još podataka.

12. Aditivi koji sadrže aluminij

Aliminij je najčešći metal kojega možemo pronaći u zemljinoj kori. Može se prirodno nalaziti u hrani, ali ljudi su njemu izloženi preko prehrambenih aditiv koji ih sadrže (EFSA 2008b). Aluminij se može akumulirati i zadržavati u ljudskom tijelu i to najviše u kostima. Aditivi koji sadrže aluminij, kao što je natrij aluminij fosfat i natrij aluminij sulfat koriste se kao stabilizatori kod većine obrađene hrane.

doughnuts

Životinje koje u bile izložene aluminiju još dok su bile u maternici za vrijeme razvoja pokazuju neurološke pojave kao što su promjene u ponašanju, učenju i motorici. Neurotoksičnost pojavila se kod ljudi koji su bili podvrgnuti dijalizi i koji su tijekom ovog procesa intravenozno primili doze nepročišćene vode.

I opet dolazimo do onog najvažnije pitanja, a to je kako i što jesti? Moj savijet je slijedeći:

Pažljivo čitajte deklaracije proizvoda, birajte što kupujete. Ukoliko na deklaraciji nađete neki od ovih dvanaest proizvoda moj svijet je da ga ostavite i pobjegnete glavom bez obzira. Ipak radi se o vašem zdravlju i zdravlju vaših ukućana (ukoliki kupujete za obitelj).

Povezani članci

Kako napraviti svoj Kimchi?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Kako napraviti svoj Kimchi?

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?

7 prehrambenih proizvod za bolji san
Više +
Kategorija: Sirova hrana

7 prehrambenih proizvod za bolji san

VRH