Dvanaest prehrambenih aditiva koje bi trebali izbjegavati

Dvanaest prehrambenih aditiva koje bi trebali izbjegavati

Ali isto tako, ono što moramo imati na umu je da dugotrajne posljedice utjecaja određenog kemijskog sastojka možemo vidjeti tek nakon dužeg vremena korištenja/konzumiranja/izloženosti. Znači situacija nije baš crno-bijela već je obojana različitim nijansama sive. S treće strane, prehrambena industrija tumači sve ovo na svoj način koji je isključivo u njihovu korist. I zato, ukoliko pitate mene, nema potrebe ići objašnjavati njihove stavove jer ćete doći do nekoliko zaključaka.

Nakon 5 godina provedenih na PBF-u, u obilascima prehrambenih industrija i tijekom rada u distribuciji aditiva za istu industriju čovjek uvijek može naučiti nešto novo. Svakodnevno dobivamo informacije koje su kontradiktorne. Kroz školovanje učite jedno, mediji vas bombardiraju s nečim drugim, a iskustvo vam govori nešto treće.

Kome vjerovati?

Razuman čovjek bi rekao – SEBI. Ali opet, da li informacije koje dobivate dolaze iz prehrambenih navika koje ste stekli u okolini u kojoj ste živjeli/živite, iz informacije koje nalazite na Internetu, pročitate u knjigama/novinama ili primate subliminalno tijekom beskonačnih sati gledanja TV-a?

Ono što ja mogu podijeliti sa svima vama ovdje, a tiče se gore navedene teme je moje iskustvo. Znači na fakultetu vas uče da nisu svi aditivi štetni, da E brojevi koji se dodjeljuju aditivima služe kako bi se oni samo klasificirali, te kako bi mi kao konzumenti bili sigurni da su stvarno prošli sve detaljne provjere. Također su nas učili da ne mora značiti da su svi aditivi štetni u svim količinama, te da se to odnosi na sve što konzumiramo. S ovim se apsolutno slažem, samo se sjetite žene koja se otrovala pijući ogromne količine vode. Ali isto tako, ono što moramo imati na umu je da dugotrajne posljedice utjecaja određenog kemijskog sastojka možemo vidjeti tek nakon dužeg vremena korištenja/konzumiranja/izloženosti. Znači situacija nije baš crno-bijela već je obojana različitim nijansama sive.

S treće strane, prehrambena industrija tumači sve ovo na svoj način koji je isključivo u njihovu korist. I zato, ukoliko pitate mene, nema potrebe ići objašnjavati njihove stavove jer ćete doći do nekoliko zaključaka:

 1. Prehrambenoj industriji ne isplati se proizvoditi nešto što će imati dugački rok trajnosti (pogledajte kako se brzo suši kruh proizveden od bijelog brašna)
 2. Prehrambena industrija je u svojoj suštini industrija koja je orijentirana na akumuliranje novaca kako bi se financirala
 3. I zadnji najvažniji zaključak – ukoliko nešto ima dugačak rok trajnosti – bježite od toga! Možete biti sigurni da je prepuno aditiva kako bi postigli toliko dugačku trajnost gotovog proizvoda.

Pitanje postaje što jesti? Ako je sve prepuno aditiva trebamo li samo živjeti na zraku i vodi? Hm, ako živite u gradovima možete biti uvjereni da ni zrak kojeg udišete i voda koju pijete nisu čisti. Možemo se samo vrtiti u krug bez konkretnog odgovora na problem u kojem danas živimo.

prehrambeni-aditivi

Istina je da neki sastojci stvarno nisu dobri za naše zdravlje, ali ne možemo provesti cijeli život u paranoji da sve što pojedemo može izazvati bolest.

Recimo, sok limuna je dobar konzervans, alkoholn ocat je konzervans, med, šećer, sol… duga je lista prirodnih sastojaka koje poznajemo već stoljećima kao sredstva za konzerviranje. Svaka kultura ima svoje načine čuvanja hrane.

Ali da skratimo priču, cilj ovog članka je prije svega obratiti vam pažnju na dvanaestoricu iz „serije“ onih aditiva na koje bi trebali obratiti pažnju.

„Magija“ kojom se bave inženjeri prehrambene tehnologije imala je veliki utjecaj na suvremeni način proizvodnje i prerade hrane jer dozvoljava toj istoj hrani dužu trajnost, bolji okus, bolji izgled, veću nutritivnu vrijednost i laku pripravu.

Možda bi nam svima bilo bolje da konzumirano samo onu hranu koja je bliža našem podneblju, koja se priprema iz par jednostavnih sastojaka, te koja se servira odmah nakon pripreme. Ukratko, onako kako su to radili naši preci. Ali zamislite si da svatko od nas želi i zna to raditi ili čak da ima i vremena za to. Ovo je idealistično, ali beskonačni odjeljci u Shopping centrima svjedoci su koliko ljudi NISU spremni za tako nešto, te su dokazi da mnogi samo žele kupiti polu pripremljenu i već obrađenu hranu.

Kako bi zadovoljili ljudske potrebe za svom tom hranom, prehrambena industrija je razvila čitavu paletu aditiva koji mogu na razne načine djelovati na namirnicu kojoj se dodaju (od promjene okusa do konzistencije). Ali ne samo to, neki od tih aditiva omogućuju navedenom proizvodu rok trajnosti od nekoliko godina. Jezivo!

Od 10.000 prehrambenih aditiva koji su trenutno dozvoljeni u SAD-u neki od njih su vrlo loši jer su povezani sa različitim zdravstvenim problemima. O njima treba voditi računa i na njih treba obratiti pažnju ukoliko već nisu na listi zabranjenih aditiva. Ukoliko redovito konzumirate prerađenu hranu, što i je slučaj s većinom ljudi, kako možete biti sigurni da to što jedete je sigurno? Da li znate što trebate izbjegavati?

Prehrambene industrije vam to sigurno neće reći, a ruku na srce, zemlja koja na svojoj listi ima 10 000 različitih prehrambenih aditiva, i koja odobrava na taj način njihovo serviranje populaciji, SIGURNO isto neće biti iskrena prema svojim konzumentima. Međutim, možemo naći podatke o dvanaest „legalnih“ prehrambenih aditiva koje bi trebali izbjegavati.

Evo naših dvanaest žigosanih:

 1. Nitriti i nitrati
 2. Kalij bromat
 3. Propil paraben
 4. Butilirani hidroksianisol (BHA)
 5. Butilirani hidroksitoluen (BHT)
 6. Propil galat
 7. Teobromin
 8. Nepoznate (tajne) arome
 9. Umjetne boje
 10. Diacetil
 11. Prehrambeni aditivi na bazi fosfata
 12. Aditivi na bazi aluminija

Neki od ovih aditiva su vjerojatno kancerogeni za ljude (nitriti), drugi su poznati disruptori endokrinog sustava (propil paraben), neke možemo povezati sa uzrokovanjem trajnih oštećenja respiratornog sustava (diacetil), dok drugi imaju nesigurno podrijetlo (umjetne boje i sastojci aroma).

Sutra slijedi nastavak: pogledajte detaljnije informacije o gore navedenih dvanaest prehrambenih aditiva - gdje ih možete pronaći, istraživanja koje su potvrdile njihovo štetno djelovanje na zdravlje...

Povezani članci

Kako napraviti svoj Kimchi?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Kako napraviti svoj Kimchi?

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?

7 prehrambenih proizvod za bolji san
Više +
Kategorija: Sirova hrana

7 prehrambenih proizvod za bolji san

VRH