Pet načina detoksifikacije uz pomoć aktivnog ugljena

Pet načina detoksifikacije uz pomoć aktivnog ugljena

Negdje na Internetu naišla sam na članak koji je spominjao upotrebu aktivnog ugljena (kojega se može kupiti u apotekama u kapsulama ili kompresiranim tabletama). Jednostavno možete izvaditi ugljen iz kapsule ili izdrobiti tabletu i oprati zube.

Aktivni ugljen je jedan od najnetoksičnijih (hm, nisam sigurna da li je ovo gramatički ispravno, zato molim sve da mi oproste na ovom teriminu jer je najadekvatniji za ovaj tekst.), apsorbirajućih tvari koje poznajemo. On veže i eliminira štetne tvari i otrove iz tijela, a opet istodobno poboljšava zdravlje našeg probavnog trakta. Sve ovo se postiže uz pomoć uz pomoć jednostavnog procesa koji se zove „APSORPCIJA“. Ako bi htjeli jednostavno objasniti ovaj termin možemo reći da ovaj proces uključuje više VEZANJE, a manje samo APSORPCIJU. Aktivni ugljen se koristi u bolnicama i kod tradicionalnih doktora za mnoge poteškoće ili u slučaju predoziranja.

Primjena je raznolika, ali evo nekoliko primjera njegovog korištenja:

1. IZBJELJIVANJE ZUBI

Ukoliko ste imali namjeru koristiti trakice za izbjeljivanje zubi kako bi postigli tu željeno biserno bijelu boju vaših zuba, razmislite još jednom. Naime, na stranu što ćete se riješiti tamnih naslaga na zubima koje su nastale uslijed prevelikog konzumiranja kave, čaja ili pušenja, postoji mogućnost da će vaši zubi nakon ovog tretmana postati osjetljiviji.
Negdje na Internetu naišla sam na članak koji je spominjao upotrebu aktivnog ugljena (kojega se može kupiti u apotekama u kapsulama ili kompresiranim tabletama). Jednostavno možete izvaditi ugljen iz kapsule ili izdrobiti tabletu i oprati zube. Koristite ga par dana, možda je proces korištenja neprimamljiv jer tijekom pranja zuba može nastati veliki nered, ali vaši će zubi definitivno biti bijelji. Ako ste grozljivi na čišćenje poslije ili vam se jednostavno to ne da, uvijek možete napraviti ili kupiti gotovu pastu.

SAVIJET: Perite zube prije spavanja. Ukoliko se zaprljate sa aktivnim ugljenom neće vam biti toliko važno jer idete na spavanje.

2. PROČIŠĆAVANJE ZRAKA

Aktivni ugljen također veže na sebe i toksine iz okoline u kojoj boravite. On prirodno pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa, bakterija, plijesni, štetnih onečišćivaća i alergena.
Jastučići napunjeni akrivnim ugljenom koje možete postaviti u recimo vašoj kupaonici, spavaćoj sobi ili drugim prostorijama u stanu ili čak u vašem autu mogu trajati i do DVIJE godine prije nego što ih potrebno ukloniti!!!

SAVIJET: Nakon te dvije godine istresite sadržaj vrećica/jastučića tj. aktivni ugljen iz njih u recimo vaš vrt kako bi vam pomogli u zadržavanju vlage u zemlji.

aktivni-ugljen

3. MASKA ZA LICE

Aktivni ugljen je idelana za njegu kože jer doslovno izvlači prljavštinu iz pora i na taj način čisti kožu. Ali da vas prije svega upozorim! Može se dogoditi da kod prvog korišenja aktivnog ugljena u ovu svrhu može se pojaviti osip ili čak prištići. Ovo može potrajati par dana, ali na kraju ovoga imat ćete glatku kožu nakon svakog novog korištenja i pore će vam se naočigled smanjiti.

SAVIJET: Nanosite masku 3x tjedno i ostavite ju da stoji 20-25 min. Kada primjetite da vam je koža čišća, smanjite primjenu na svega 2x tjedno.

4. ŠAMPON

Ukoliko ste do sada isprobali hrpe šampona i s ni jednim niste bili zadovoljni, a opet ne želite na svoju kosu stavljati teške kemikalije koje se nalaze u većini komercijalnih proizvoda možda bi trebali razmisliti o slijedećoj opciji. Pokušajte nabaviti ili napraviti kruti šampon sa aktivnim ugljenom koji će vam dobro nasapunati kosu i osim toga dobro ju očistiti i to opet BEZ upotrebe teških kemikalija.

SAVIJET: Odaberite kruti šampon sa aktivnim ugljenom koji će i nakon korištenja ostati crn. Neki od njih mogu promijeniti boju u sivu kako tvari koje hrane kosu izlaze iz proizvoda tijekom svakog pranja. Nije naravno problem u boji, problem je u tome što je to indikacija da te tvari više ne prelaze sa proizvoda na vašu kosu – što vam je i cilj tijekom svakog korištenja.

5. UNUTARNJA DETOKSIFIKACIJA

Aktivni ugljen je najstarija poznata tvar za detoksifikaciju.
Kvaliteta prehrambenih proizvoda koje konzumiramo ovih dana je vrlo upitna. Ne postoji način (osim ako sami uzgajate svaku namirnicu naravno) kako možete biti sigurni što unosite u vaše tijelo. Ukoliko konzumirate jelo u kojem se nalazi gluten ili ukoliko pijete alkohol, možda bi bilo dobro razmotriti da uzmete malo aktivnog ugljena. Na ovaj način smanjujete mogućnost napuhivanja ili pojavu diareje.
Međutim, ne treba pretjerivati, pa uzimati svaki dan aktivni ugljen jer preveliko konzumiranje (naročito ono koje nije popraćeno sa uzimanjem dodatnog magnezija i veće količine vode) može uzrokovati zatvaranje.

SAVIJET: Konzultirate se osobnim liječnikom prije uzmanja aktivnog ugljena u kombinaciji sa ostalim suplementima ili lijekovima kako ne bi poništili djelovanje istih.

Povezani članci

Kako napraviti svoj Kimchi?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Kako napraviti svoj Kimchi?

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?
Više +
Kategorija: Sirova hrana

Zašto je važno odabrati dobro riblje ulje?

7 prehrambenih proizvod za bolji san
Više +
Kategorija: Sirova hrana

7 prehrambenih proizvod za bolji san

VRH