Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum)

Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum)

Biljka srodna luku i češnjaku nezaobilazan je dio proljetnih kura za čišćenje organizma, snižava povišen tlak i kolesterol te pomaže pri ovapnjenju arterija. Najbolja je svježa.

Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum) ima jak miris po češnjaku. Sušenjem, zamrzavanjem i dugim kuhanjem gubi ljekovite tvari. Svježe listove medvjeđeg luka u proljeće bi trebalo jesti na salatu u što većim količinama jer čisti organizam, suzbija proljetni umor, pomaže kod ateroskleroze i povišenog tlaka.

Medvjeđi luk djeluje slično češnjaku. Vrlo dobro utječe na želučani i crijevni sustav, izvanredno je djelotvoran protiv akutnih i kroničnih proljeva, nadimanja i grčeva, pa i kod zatvora stolice i glista.

Smanjuju se i tegobe zbog smetnji srca i nesanice, želučane tegobe, ali i one izazvane ovapnjenjem arterija ili visokoga krvnog tlaka, primjerice, vrtoglavica, pritisak u glavi i tjeskoba.

Vino od medvjeđeg luka odličan je lijek za starije ljude s trajnim pojačanim izlučivanjem sluzi u plućima i time izazvanim otežanim disanjem. Medvjeđi luk raste po sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, pod grmljem te uz šumske putove i potoke. Često u bukovim šumama prekriva velike površine. Mladi i sočni listovi beru se tijekom proljeća (od ožujka do kraja svibnja), a u to se doba mogu kupili i na tržnicama. Lukovice se beru u kasno ljeto i jesen. Mogu se upotrijebiti jednako kao i češnjak. I listovi i sočne lukovice mogu poslužiti kao ukusan, začinski dodatak juhama, jelima od mesa, salatama, umacima te varivima. Može se pripremati slično kao špinat, a tada ga je najbolje pomiješati s listovima koprive. Kao pikantan začin mogu poslužiti i nezreli trodijelni plodovi s tri sjemenke koji su ljuta okusa, a pojavljuju se tijekom ljeta.

Vino od medvjeđeg luka

Sastojci: šaka listova medvjeđeg luka, 250 ml bijelog vina, med prema ukusu

Medvjeđi luk sitno narežite i nekoliko sekundi prokuhajte u bijelom vinu. Prema ukusu, zasladite medom.

Primjena: Polako pijte tijekom dana, gutljaj po gutljaj.

Medvjeđi luk u maslinovu ulju

Sastojci: svježi listovi medvjeđeg luka, sol, maslinovo ulje

Očistite i posušite listove medvjeđeg luka pa ih sitno narežite. Slažite u staklenku u slojevima, a svaki dobro posolite te sve prekrijte maslinovim uljem.

Nakon što prođe sezona svježeg medvjeđeg luka, uzmite po žličicu na dan, kao dodatak hladnim jelima.

OPREZ! Mladi listovi medvjeđeg luka slični su listovima đurđice, mrazovca i čemerike. Sve tri biljke sadrže vrlo otrovne tvari. Pri berbi listova medvjeđeg luka može se na istom staništu, ponekad izmiješano s njima, naći puno sličnih mladih listova kozlaca. Od medvjeđeg luka se otrovne vrste mogu raspoznati po tome što ne mirišu na luk.

Izvor: Ljekovito bilje od A do Ž
24sata

Povezani članci

Liječenje ljekovitim biljem
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Liječenje ljekovitim biljem

Vrkuta (Alchemilla vulgaris)
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Vrkuta (Alchemilla vulgaris)

Tušanj (Portulaca olearcea)
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Tušanj (Portulaca olearcea)

VRH