Tušanj (Portulaca olearcea)

Tušanj (Portulaca olearcea)

Iako ga mnogi smatraju običnim korovom, tušanj je korisna ljekovita biljka bogata omega-3 masnim kiselinama. Dobro djeluje na srce i krvne žile te ublažava grčeve u mišićima.

Tušanj (Portulaca olearcea), koji je još poznat i pod nazivima tušt i portulak, bogat je omega-3 masnim kiselinama, spojevima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima.

Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovaskularni sustav. Tušanj ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama. Bogat je i antioksidantima koji štite od uzročnika raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može pomoći i u reguliranju razine kolesterola u krvi. Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krvnog tlaka. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora.

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listo« i izdanci visine tri-pet cm. Ubrane izdanke potom treba odvojiti d tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled. Pogodan je i za kiseljenje. Tušt raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Veoma brzo raste i već nakon tri-četiri tjedna se može brati. Što ga više berete, to se više razraste.

Čaj od tušta

Sastojci: žličica tusta, šalica kipuće vode

Priprema: Žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne.

Primjena: Tri šalice na dan.

Pripravak protiv povraćanja

Sastojci: 100 g svježeg tusta, 100 ml vode

Priprema: Stavite tušt u hladnu vodu, pustite da provrije pa ga ostavite da odstoji 15-30 minuta.

Primjena: Kod grčeva u mišićima natopite tkaninu pripravkom od tušta i nanesite na oboljelo mjesto jedanput ili dvaput na dan.

OPREZ! Tušanj ne bi trebalo rabiti u prevelikim količinama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege.

Izvor: Ljekovito bilje od A do Ž
24sata

Povezani članci

Liječenje ljekovitim biljem
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Liječenje ljekovitim biljem

Vrkuta (Alchemilla vulgaris)
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Vrkuta (Alchemilla vulgaris)

Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolala)
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolala)

VRH