Vrkuta (Alchemilla vulgaris)

Vrkuta (Alchemilla vulgaris)

U narodnoj medicini vrkuta se smatra jednim od najboljih lijekova protiv svih ženskih bolesti. Korisna je i za zarastanje rana, jačanje tkiva, liječenje kožnih infekcija i ugriza kukaca.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) tradicionalno se smatrala ženskom biljkom zbog blagotvornog djelovanja kod menstrualnih tegoba (neredovitog ili preobilnoga krvarenja), bijelog pranja, spuštene maternice i hormonalnih tegoba.

Preporučivala se za olakšavanje začeća, sprečavanje spontanih pobačaja i lakši porođaj. Nažalost, vrkuta se danas slabo istražuje, no potvrđeno je da djeluje kao sredstvo za stezanje i zgrušavanje, pa stoga može očvrsnuti tkivo i zaustaviti krvarenje. Zato se i upotrebljavala kao oblog koji se stavljao na rane za pospješivanje zarastanja. Ispiranje čajem od vrkute također je preporučljivo nakon vađenja zuba zato što pospješuje zarastanje rane. Kod vanjske uporabe vrkuta pomaže u ublažavanju svrbeža i upalnih procesa, a upotrebljava se i u liječenju celulitisa (stafilokokna infekcija kože), upale desni te ugriza kukaca.

Francusko istraživanje 1986. pokazalo je da vrkuta sprečava pucanje elastičnog i vezivnog tkiva kože, što objašnjava upotrebu te biljke u liječenju ogrebotina i usporavanju starenja kože. Mladi listovi vrkute, koji se razvijaju od travnja, mogu poslužili za jelo. Od njih se Pripremaju variva, juhe i salate. Obično se miješaju s drugim divljim povrćem. U mladim listovima ima mnogo vitamina C, a stariji su trpki i gorki, no prikladniji za sušenje i ljekovite čajeve. Cvjetovi, listovi i korijenje skupljaju se od svibnja do rujna pa se zatim suše na sjenovitu mjestu. Da biste uzgojili vrkutu, posijte sjeme u proljeće u vlažnu, dobro dreniranu zemlju na sunčanu mjestu.

OPREZ! Vrkuta se ne preporučuje ljudima koji imaju komplikacija sa žuči, jetrima i želucem, kao ni onima koji uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi. Trudnice i dojilje prije uporabe vrkute trebale bi se posavjetovati s liječnikom.

Ljekoviti čaj od vrkute

Sastojci: dvije žličice vrkute, 250 ml vode

Priprema: Vrkutu prelijte vrelom vodom i ostavite poklopljeno deset minuta.

Primjena: Popijte dvije, tri šalice čaja na dan. Uvijek se pije svježe pripremljen čaj (ono što je preostalo od jučer može se upotrijebiti za obloge ili dodati kupeljima).

Vodica za ispiranje i kupke

Sastojci: 40 g suhih listova vrkute, litra vode

Priprema: Prokuhajte 40 g suhih listova u litri vode i ostavite da odstoji pola sata.

Primjena: Dobiveni čaj možete dodavati sjedećim kupkama kod ginekoloških problema ili u njega umakati obloge te nanositi na oboljelu kožu triput na dan.

Izvor: Ljekovito bilje od A do Ž
24sata

Povezani članci

Liječenje ljekovitim biljem
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Liječenje ljekovitim biljem

Tušanj (Portulaca olearcea)
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Tušanj (Portulaca olearcea)

Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolala)
Više +
Kategorija: Ljekovito bilje

Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolala)

VRH