Kralj svih antioksidansa!

Kralj svih antioksidansa!

Svi smo već čuli za antioksidanse, ali znate li da među svima njima postoji kralj svih antioksidansa? Radi se o „tajnom“ sastojku uz pomoć kojega je moguće spriječiti rak, bolesti krvožilnog sustava, starenje, neurološke probleme i puno toga više. O ovom antioksidansu napravljene su brojne studije, ali većina od nas, čak ni doktori, nisu nikada čuli za njega, te ne znaju kako pristupiti epidemiji koja je nastala zbog njegovog nedostatka u ljudskom organizmu.

Da skratim neizvjesnost, radi se o glutationu. On je snažan detoksifikator i aktivator imunološkog sustava. Osim toga, a kao to nije dovoljno samo po sebi, ovaj antioksidans je iznimno važan za naš zdravi život. Iako tijelo proizvodi vlastiti glutation, međutim ove rezerve u našem organizmu se troše pod utjecajem loše kvalitete hrane koju konzumiramo, zagađenosti zraka i okoline, stresa, infekcija i raznoraznih zračenja. Sve ovo i još mnogo toga utječe na smanjenja koncentracije ovog spoja u našem organizmu.

Što je glutation?

Glutation je jednostavna molekula koju naše tijelo stalno samostalno i prirodno proizvodi. On je zapravo kombinacija tri aminokiseline – cistein, glicin i glutamin. Znači možemo reći da se radi o tripeptidu.
Ono što ovu molekulu čini još važnijom je činjenica da u svom sastavu on ima sumpornu skupinu koja djeluje kao klopka (zamka) za sve „loše tvari“ kao što su slobodni radikali, toksini (živa) i teški metali, koje uklanja iz našeg organizma. Ovo je vrlo važno za nas kao jedinke jer svijet u kojem živimo je pod utjecajem konstantnog bombardiranja teškim metalima.

Gdje je moguće nabaviti glutation?

Naše tijelo ga proizvodi, ali ta količina nije dovoljna za život u stresnoj okolini koja nas okružuje. Ono što je pozitivno za znati je da ga se može naći u određenim prehrambenim proizvodima, te da neki prehrambeni proizvodi sadrže prekursore koji pomažu našem tijelu da proizvodi još veću količinu glutationa.

Radi se o slijedećim prehrambenim namirnicama:

 • Brokula
 • Prokulica
 • Kupus/zelje
 • Cvjetača (Karfiol)
 • Avokado
 • Breskva
 • Lubenica
 • Cimet
 • Kardamon
 • Kurkuma
 • Rajčica
 • Grašak
 • Češnjak
 • Luk
 • Crvena paprika

Da li primjećujete da se radi o povrću koje ne konzumiramo toliko često? I to je također jedan veliki problem što se tiče naše prehrane. Često konzumiramo lošu hranu, meso, mlijeko i mliječne proizvode, te prethodno obrađenu hranu. Iako znamo, i više puta je dokazano, da ovakvi loši proizvodi uzrokuju bolesti krvožilnog sustava i druge oblike poteškoća, ali mi ih i dalje nastavljamo konzumirati i to u velikim količinama. Jednostavno rješenje je da smanjimo unos ovih štetnih tvari, te da povećamo unos svježeg i još živog povrća koje će nam dati sve potrebne hranjive tvari za čiju probavu se neće trošiti previše energije.

Povećati količinu glutationa možete uz pomoć vježbanja. Naime, upravo tijekom vježbanja dok se znojimo i dok intenzivno dišemo, lako izbacujemo toksine iz tijela.

Glutation štiti tijelo od kroničnih bolesti

Razlog zašto je ova molekula posebna i važna leži u njenoj sposobnosti da reciklira antioksidanse. Naime, kada se naše tijelo uhvati u koštac sa slobodnim radikalima, jedino što može s njima raditi je da ih prenosi s jedne molekule na drugu. Oni mogu prelaziti sa vitamina C, na vitamin E sve do lipoične kiseline i na kraju do glutationa. Antioksidansi se u ovom stadiju recikliraju, te je tijelo u mogućnosti regenerirati novu molekulu glutationa.

Glutation je važan faktor u borbi protiv kroničnih bolesti, pa je stoga i važan pomagač našem imunološkom sustavu. Naime, glutation djeluje kao „izbacivač“ toksina iz organizma. Kako djeluje možemo najlakše objasniti preko sličnosti sa biljkom muholovkom. Baš poput muha koje se hvataju na muholovku, tako se i toksini „lijepe“ na glutation. Nakon toga oni dolaze u žuč, preko žuči u stolicu i na kraju izlaze iz organizma. Osim toga, dokazano je da je ova molekula toliko snažna da pomaže u tretmanu HIV pozitivnih osoba. Naše tijelo će doći u kontakt sa oksidansima i toksinima, a što je naše tijelo snažnije utoliko lakše će se moći nositi s njima. I zbog ovoga je glutation iznimno važna molekula za sve nas.

Kako povećati udio glutationa:

 • Konzumirajte hranu koja je bogata sumporom – prvenstveno se radi o češnjaku, luku te o brokuli, kelju, lisnatom kelju, zelju, cvjetači, potočarki itd.
 • Pokušajte konzumirati bio aktivni protein sirutke – ona je dobar izvor cisteina i aminokiselina koje su važne u sintezi glutationa. Iako ne podupirem konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, ovo je iznimka. Ali, prije svega treba naglasiti slijedeće: protein sirutke MORA BITI bio aktiviran i mora biti sastavljen (izgrađen) od ne denaturiranih proteina (denaturacija je proces u kojem je bjelančevinama poremećena koja postoji u njihovom prirodnom stanju ili denaturacija je proces pri kome se mijenjaju prirodna svojstva proteina pod uticanjem nekih kemijskih i fizičkih agenasa). Odaberite ne pasterizirano i ne industrijsko mlijeko koje ne sadrži pesticide, hormone ili antibiotike.
 • Vježbom povećajte udio glutationa – kako bi pomogli svom imunološkom sustavu, kako bi povećali detoksifikaciju itd. Počnite polako s vježbanjem kako bi došli do max. 30 min dnevno intenzivnog vježbanja kao što je aerobik, hodanje, trčanje ili bilo kakav sport. Vježbe snage od 20 minuta 3x tjedno su također od velike pomoći tijelu.

Netko si može pomisliti da je jednostavnije samo uzeti jednu tabletu glutationa, ali treba također imati na umu da će tako unesenu molekulu tijelo jednostavno probaviti. Međutim, treba imati na umu da tijekom proizvodnje ili recikliranja glutationa tijelo koristi druge hranjive tvari, te da možemo uzimati radije njih. Iza ove točke navedeni su glavni dodaci prehrani koje je potrebno dosljedno uzimati kako bi povećali nivoe glutationa u organizmu.

 • N-acetil-cistein (NAC) – ovaj spoj se koristi već godinama u tretiranju astme i plućnih bolesti, te u tretmanu ljudi kojima je, zbog predoziranja Tylenol-om, došlo do zastoja u funkciji jetre. Osim toga daje se za sprječavanje oštećenja bubrega od boja koje se koriste tijekom uzimanja rendgenskog snimka.
 • Alfa lipoična kiselina (ALK) – ovo je druga molekula u nizu (nakon glutationa) po važnosti za naše stanice. Uključena je u proces stvaranja energije, kontrolu krvnog šećera, zdravlje mozga i proces detoksifikacije. Tijelo ju samo proizvodi, ali s obzirom na količinu stresa pod kojim se naše tijelo svakodnevno nalazi, često je nema dovoljno u tijelu.
 • Folat i vitamini B6 i B12 – Oni su iznimno važni kako bi tijelo moglo proizvoditi glutation. Metilacija, proizvodnja i recikliranje glutationa su dvije najvažnije biokemijske funkcije u našem tijelu.
 • Selen – ovaj važan mineral pomaže tijelu u recikliranju i proizvodnji veće količine glutationa
 • Čitava obitelj antioksidansa uključujući vitamine C i E (u obliku miješanih tokoferola) – zajedno rade kako bi se reciklirao glutation
 • Mlijeko čička (silymarin) – dugi se niz godina koristi kod bolesti jetre i pomaže u povećavanju nivoa glutationa

Povezani članci

Kako regenerirati imunološki sustav u samo 72 sata!
Više +
Kategorija: Zdravlje

Kako regenerirati imunološki sustav u samo 72 sata!

Što je to Izolacijska komora ili floating?
Više +
Kategorija: Zdravlje

Što je to Izolacijska komora ili floating?

Pubične dlake postoje s razlogom!
Više +
Kategorija: Zdravlje

Pubične dlake postoje s razlogom!

VRH