Novi koncept u trgovini Whole Foods, SAD

Novi koncept u trgovini Whole Foods, SAD

Poljoprivredni proizvodi bit će ocjenjeni ovisno o udjelu korištenja pesticida, vode i zemlje, te na bazi njihovog utjecaja na ljudsko zdravlje.

 

Zanimljiv tekst sam pronašla na Internetu. Naime, lanac trgovina Whole Foods u SAD-u odlučio je na policama svojeg svježeg voća i povrća uvesti novi način ocjenjivanja proizvoda. Zapravo ovo je jako dobar način osvješćivanja kupaca koliko je neki proizvod zdrav. Mogli bi se iznenaditi koliko je već istraživanja provedeno na temu kako se uzgaja hrana koju konzumiramo.


Naime u navedenoj trgovini imaju program koji ocjenjuje svježe proizvode ovisno o udjelu pesticida, vode i zemlje koji su korišteni tijekom njegove proizvodnje. Također ocjenjuje i utjecaj kojega takvi proizvodi imaju na ljudsko zdravlje. Naveli su da deklariraju proizvode na ljestvici od „dobar“ do „bolji“ pa sve do „najbolji“ sa željom da informiraju kupce o načinu kako se uzgaja svježe voće, povrće i cvijeće.


Uz gore navedeno, Whole Foods je zabranilo određene vrste insekticida za koje se zna da oštećuju neurološki razvitak djeteta. Nakon tri godine istraživanja i planiranja, rezultat suradnje dobavljača, znanstvenika i stručnjaka je Responsibly Grown.

 
Farme koje sudjeluju u programu moraju poduzeti korake kako bi zaštitile zrak, tlo, vodu i ljudsko zdravlje. Mogu koristiti pesticide koje dozvoljava EPA. Ako ovo prate dobivaju oznaku „dobar“. Za prelazak u kategoriju „bolji“ i „najbolji“ moraju poboljšati performanse u navedenim kategorijama. 


Whole Foods navodi da će ovaj program potaknuti uzgajivače da npr. recikliraju plastiku, stave solarne panele, posade divlje cvijeće kako bi povratili prirodno stanište pčelama, te da efikasnije navodnjavaju polja. Uspjeh je fenomenalan kada čujete da pola proizvoda u ovom lancu supermarketa je uključeno u program.


Inače se ovaj lanac supermarketa mučio kako bi držao korak sa jeftinijim izvorima hrane kao što je to Walmart koji je nedavno objavio i svoj organski program.

Povezani članci

Bio&Bio vs. Garden vs. Alnatura vs. Bilotkodrugi
Više +
Kategorija: Prehrana

Bio&Bio vs. Garden vs. Alnatura vs. Bilotkodrugi

ECOCERT
Više +
Kategorija: Prehrana

ECOCERT

Certificirani prirodni uzgoj
Više +
Kategorija: Prehrana

Certificirani prirodni uzgoj

VRH