Princip samozadovoljavanja - POKRET

Princip samozadovoljavanja - POKRET

Vjerujem da u svima nama postoji taj neki unutarnji osjećaj sreće koje svako ljudsko biće osjeća kada se izražava slobodno bez ikakvih nametnutih ograničenja. A tako nešto također dolazi kroz pokrete pri plesu. Ples je dio naše osnovne kulture izražavanja.

Ako pogledamo u prošlost možemo vidjeti da, od vremena kada je čovjek živio u pećinama, do danas, u modernim kulturama ili kulturama Aboridžina, te svetkovinama unutar plemena, je uvijek postojao ples koji je bio ključan dio njihovih rituala. U trenutku kada se prepustimo užicima kretanja, dozvoljavamo našem svjesnom dijelu da se odvoji od intelektualnog procesa misli.

Istodobno taj se svjesni dio povezuje s nerazdvojivom mudrošću koja počiva u našem tijelu.

Naša kultura je izrazito intelektualna i to možda i previše. Ples je zabavan, pun užitka i to je metoda koja nam omogućuje da izađemo iz glave, te da uđemo u naša tijela, tj. u trenutak u kojem živimo. Smatram da je redovno plesanje i vježbanje bilo kakvih pokreta iznimno važno za psihološko, emotivno i duhovno zdravlje za muškarca i ženu. Živimo u vrlo krutom svijetu i svijetu koji je isključen iz emocija, a najjednostavniji način kako se ponovno povezati sa našom ljudskom esencijom je kroz neograničen i veseo ples.  

ples-izrazaj-senzualnosti

Senzualan ples je vrlo iscjeljujući za ženu, pošto je i fokusiran na kultiviranje ženstvenih kvaliteta unutar pokreta kao što su: fluidnost, gracioznost, ljepota i naravno senzualnost.

Mnoge uspješne poslovne žene će vam reći da su tijekom puta prema uspjehu, izgubile ili morale žrtvovati svoju povezanost sa svojom ženskom stranom. Kao rezultat ove njihove više „muške“ (ili yang) mentalne i emotivne naravi prema životu, one su primijetile da su njihova tijela postala više zategnuta i kruta. Naročito u zdjeličnom dijelu.

Želim vas upoznati sa pet osnovnih pokreta zdjelice koje su vrlo jednostavni, efektni te najljepši način kako se povezati sa tom senzualnosti koja je duboko u nama.

Prema jednom od zadnjih istraživanja, žene koje imaju otvorene, fluide pokrete zdjelice lakše postižu orgazme i često imaju višestruke orgazme. Ovo ima smisla, pošto je naše područje zdjelice područje u kojem se i nalazi naša seksualna energija. Ukoliko smo kruti i zatvoreni u tom području, velika je vjerojatnost da niti energija ne kola kako bi trebala. Istraživanje je isto pokazalo da žene koje imaju vaginalne orgazme isto tako nemaju blokirane mišiće zdjelice. Kao rezultat tome, njihov hod je prirodniji, tj. postoji prirodno nesmetana veza između pokret noge, zdjelice i kralježnice. Također je pokazano da su otvoreni, pokretljivi i fluidni pokreti zdjelice, znak dobrog mentalnog zdravlja i dobre seksualne veze.

Otvoreni, nesmetani raspon pokreta u zdjeličnom području također direktno utječe na poboljšanje fizičkog i emotivnog zdravlja tako što dozvoljava energijama u donjoj polovici našeg tijela da slobodnije cirkuliraju.

Taoist Mantak Chia tvrdi: „Trtica i krsna kost su centri u kojima se prikupljaju svi glavni živci i oni su tamo bliže povezani s organima i žlijezdama. Kada su oni otvoreni i povezani, pojedinac se osjeća uravnoteženim, kada su zatvoreni, osjeća se kao u zatvoru.

ples-izrazaj-senzualnosti-1

Sveta pumpa je jedan od najvažnijih načina kako limfa u donjim dijelovima tijela cirkulira. Kada je ona zatvorena ili ukoliko je put onečišćen, smanjena je mogućnost efektivnog uklanjanja toksina iz tog područja. Ovo opet može negativno djelovati na naše fizičko zdravlje i na našu sposobnost odgovora na seksualnu senzaciju. Fizički pokreti (kao što je recimo vježba) također otpušta pozitivne kemikalije koje pozitivno utječu na raspoloženje (dopamin, endrofin, estrogen i serotonin). Ove vježbe su napravljene tako da omogućuju širi opseg pokretanja ženske zdjelice i tako djeluju na oslobađanje uspavanje/stagnirajuće fizičke, seksualne i emotivne energije u i oko područja zdjelice, genitalija i cijelog tijela.

Pet pokreta zdjelice su:

  1. Udarajući pokreti
  2. Kružeći pokreti
  3. Polukružeći pokreti
  4. Pokreti u obliku broja 8
  5. Valoviti pokreti

Ovih pet pokreta možemo još dalje razbiti na izolirane i proširene pokrete, te pokrete unaprijed ili unatrag. Otvorenost i osjećaj otvorenosti koji se počne osjećati u području zdjelice se prenosi na gornji dio tijela, čime se prirodno uspostavlja zdjelično-srčana povezanost.  

Međutim, uzbudljive prednosti ovih pokreta i svetog erotskog/ženstvenog plesa nije samo bazirano na fizičkom. Ove metode temeljito mijenjaju emotivnu vezu koju imamo s našim tijelima, te povećavaju povjerenje u naše senzualno samo izražavanje. Ljudska bića su bića navike i kao takva sigurno imamo i već uobičajene obrasce u pokretima.

Ovi obrasci su povezani sa našim mentalnim i emotivnim životnim iskustvom. Kako i što mislimo i osjećamo prema sebi direktno se vidi na našem fizičkom tijelu. Kada smo sretni i kada mislimo sretne misli, naša su tijela lakša, fluidnija i zdravija. Suprotno tome, kada se osjećamo depresivno ili kada se bavimo samo bolnim mislima, naša tijela su teška i spora, dok je naša otpornost prema bolestima vrlo niska. Opet dolazimo do koncepta da su misli žive i da ne djeluju samo na našu eksternu realnost, već su i instrument kako i koliko živo osjećamo naša fizička tijela.

Kako bi stvar bila još teža, one misli kojih nismo svjesni su često one koje oblikuju našu realnost. Tako da često manifestiramo i motivirani smo tim obrascima koje trenutno ne možemo svjesno promijeniti jer nismo ni svjesni da postoje. Ove vježbe ili ples o kojem ću pisati rade s cijelim tijelom, koriste prirodno ugodne i senzualne pokrete koji nježno otkrivaju ova ograničena područja zdjelice ili cijelog tijela. Na ovaj način ona otkrivaju nesvjesne emotivne energije koje su možda zarobljene u tom području. Tada se ta energija otpušta kroz osjećaj sreće i plesa. Toliko je jednostavno i nevjerojatno učinkovito.

Senzualni „ples“ pet pokreta zdjelice

Svaki od pet pokreta zdjelice ima emotivnu rezonanciju koja je povezana sa tom gestom. Ovi pokreti su svojevrsni vodič za širenje našeg senzualnog rječnika, te za istraživanje našeg senzualnog samo izražavanja uz osjećaj sreće, nevinosti, znatiželje i zaigranosti.

Pet elemenata senzualnog samo izražavanja su:

  1. Drsko
  2. Flertovski
  3. Graciozno
  4. Zavodljivo
  5. Pretjerano

Postoje mnogi aspekti ženskog izražavanja, a većini nas je ugodno i prihvatljivo koristiti samo jedan ili dva načina izražavanja. Kroz ovaj način vježbe tj. plesa imat ćete mogućnost „isprobati“ ove različite aspekte i kvalitete svoje ženstvenosti. Istraživajući izvan okvira mogućnosti trenutnog izražavanja otkrit ćete aspekte koje ste sakrili, potisnuli i distancirali jer ste često čuli neku informaciju izvana koja vam je tvrdila da taj način ponašanja nije primjeren.

Imamo tendenciju da zatvorimo neke naše dijelove bez da smo i svjesni da smo to i napravili. Ukoliko se ne počnemo širiti izvan svijeta izražavanja kojima se trenutno koristimo, nikada nećemo biti u stanju ponovno otkriti te dijelove našeg bića koji su fragmentirani. Ove vježbe će vam dati podupiruće igralište na kojem ćete moći veličati SVE oblike senzualnog samo izražavanja.  Uz pomoć njih ćete aktivirati i obogatiti osnovne energije u vašem tijelu, ali uz podupiranje emotivnog i fizičkog zdravlja upravo kroz svjestan pokret i ples.

Tablica pet osnovnih pokreta zdjelice i pet elemenata senzualnog samo izražavanja, te njihova povezanost sa pet elemenata: zemlja, voda, zrak, vatra i eter.

ElementPokretErotski izražaj
Zemlja Kružeći i polukružeći pokreti Drsko/Vatreno
Voda Valoviti pokreti Zavodnički/Senzualno
Vatra Udarajući pokreti Pretjerano
Zrak Pokreti u obliku broja 8 Flertovski
Eter Izražavanje sa cijelim tijelom/otvorenost Graciozno

Povezani članci

Umjetnost samozadovoljavanja
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Umjetnost samozadovoljavanja

Jedanaest (ili više) različitih okusa orgazma za žene
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Jedanaest (ili više) različitih okusa orgazma za žene

Vježbe – masaža vulve i samo stimulacija u kombinaciji sa Dahom Oceana
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Vježbe – masaža vulve i samo stimulacija u kombinaciji sa Dahom Oceana

VRH