Odnos između seksa i osjećaja vlastite vrijednosti

Odnos između seksa i osjećaja vlastite vrijednosti

Da ste me prije par godina pitali što znači „seksualno iscjeljivanje“, vjerovatno bih vas blijedo pogledala, smrzla se od neugodnosti i zacrvenila. Osim toga, vjerojatno bi pronašla načina kako što prije i bezbolnije promijeniti temu. Tema seksa mi je bila intrigantna, istovremeno zbunjujuća i osjećala sam se vrlo neugodno kada god bi se povukao bilo kakav razgovor na tu temu.

Osim toga, nisam imala nikakvu početnu (referentnu) točku za bilo kakav koncept „iscjeljivanja“ u tom području. Što je još važnije, nisam imala pojma o postojanju bilo kakve veze između žene i seksualne „utjehe“, osjećaja samopouzdanja i vlastite vrijednosti.

Ja i većina žena ove zapadne kulture smo indoktrinirane u vjerovanje da „dobre djevojke ne rade TO, a loše rade.“ Većinu djetinjstva i mladosti provele smo u pokušajima da isključimo, odgurnemo i prekinemo svaku vezu sa znanjem i željom za seksualnim užitkom. A sve iz razloga da nas ne počnu karakterizirati kao „lošu“! Ovaj pridjev je nosio u sebi čitavu paletu neprimamljivih ishoda s kojima se nisam željela susresti.

Zbog straha od kulturološke osude, u stanju smo se pokidati na milijun komadića koje zatim slažemo u „kutije“ označene kao „PRIHVATLJIVO PONAŠANE“ i „NEPRIHVATLJIVO PONAŠANJE“. Ali ne samo to, onda te „loše“ stvari tj. „loše fragmente“ zakopamo duboko unutar naše psihe, u nadi da ih nitko nikada neće pronaći i da neće shvatiti koliko smo zapravo „zločeste“.

Ali realnost je sasvim drugačija. Mi ne možemo odvojiti bilo koji dio sebe bez da osjetimo tu fragmentaciju i bol u našoj nutrini.

Negdje u toj kutiji pod nazivom „NEPRIHVATLJIVO PONAŠANJE“ nalaze se aspekti naše osobnosti koji su možda KLJUČNI u doživljaju vlastite vrijednosti, prihvaćanja sebe samih i mudrosti koja je intuitivna našim dušama.

Ti fragmenti (komadići) naše duše (koji su i važan dio u formiranju zdravog, potpunog i osnaženog osjećaja nas samih) su zakopani ispod slojeva i slojeva seksualne krivice, srama i neznanja. Sve to se može otkriti kroz procese istraživanja i dozvoljavanja svom seksualnog užitku da izađe na vidjelo.

Nemojte živjeti u zabludi, postoji znanstveno dokazana veza između seksualnosti i osjećaja vlastite vrijednosti kod žena. Naime, dokazano je, da kada se žena osjeća sposobnom da razmišlja o seksu u kojem uživa, dok očekuje seks, dok se fokusira na to kako će doći do takvog seksa, dok osjeća da ima pod kontrolom svoju seksualnost, kada zna dovoljno o svome tijelu i kada je uvjerena da će doživjeti orgazam tijekom seksa, tada njen mozak dobiva poticaj kroz izlučivanje neurotransmitera dopamina.

Za sve štrebere – dopamin je neurotransmiter koji je odgovoran za motiviranje, povjerenje u vlastito rasuđivanje i što je najvažnije, za osjećaj samospoznaje i samopouzdanja.

Moje vlastito iskustvo je, otkako se moja seksualnost oslobodila kulturološko nametnutih stavova sramote, straha i krivice, tako su se otkrili i otvorili novi kanali samospoznaje, prihvaćanja, ljubavi i poštovanja prema samoj sebi.

Sada se prirodno i bez ikakvog posebno uloženog napora, osjećam potpuno, više povezano i dostojno sreće, mira i drugih „dobrih stvari“ u svim područjima svoga života.

Činjenica, da je moj osobni osjećaj samovrijednosti direktno povezan s mojom seksualnosti, bila mi je na početku veliko iznenađenje. Međutim, kako su nestali slojevi krivnje, srama i zbunjenosti tako sada na svijet oko sebe gledam s mirom i bistrinom. Isto tako smatram da bi svaki čovjek trebao iskusiti isto jer je to naše pravo koje smo stekli rođenjem.

Zanima me koje je vaše mišljenje? Da li je smatrate da je istina da je naša seksualnost povezana sa osjećajem vrijednosti? Da li je netko od vas iskusio slične načine iscjeljenja?

Povezani članci

Umjetnost samozadovoljavanja
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Umjetnost samozadovoljavanja

Jedanaest (ili više) različitih okusa orgazma za žene
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Jedanaest (ili više) različitih okusa orgazma za žene

Vježbe – masaža vulve i samo stimulacija u kombinaciji sa Dahom Oceana
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Vježbe – masaža vulve i samo stimulacija u kombinaciji sa Dahom Oceana

VRH