Vaginalni vs. klitoralni orgazam

Vaginalni vs. klitoralni orgazam

Istina je, da je klitoris široka mreža erektilnog tkiva koji je u stanju proizvesti ekstremne nivoe užitka, i da, istina je, da su žlijezde koje se nalaze na njemu najjednostavnije točke postizanja orgazma za mnoge žene.

Prije par mjeseci (ili prije godinu dana, stvarno više nisam sigurna, s dvoje djece dani su sekunde, godine mjeseci), Internet je zapalio članak o orgazmu. Naime, u njemu je bilo navedeno da ne postoji vaginalni orgazam, već da je klitoralni orgazam jedini način kako žene dovesti do vrhunca.

vaginalni-klitorralni-orgazam-slika

Navedena tvrdnja pobija iskustvo koje imam ja i tisuće žena svijeta. Osim toga, ona ignorira važeće znanstveno „otkriće“ da je cerviks zona uživanja za žene, tj. mjesto gdje smo u stanju doživjeti orgazam. Navedeno je potvrđeno čak i kod žena koje su bile paralizirane od struka na dolje.

Par stvari su mi bile interesantne u ovome članku. Prvo, znanstvenici koji su ga napisali NISU seksolozi, što će reći da nemaju neku referentnu točku što se tiče vaginalnih orgazama, i drugo, nisu spomenuli živčane puteve koji su uključeni u sustav seksualnog uživanja kod žena i koji pridonose bogatoj paleti osjeta uživanja koje mi žene možemo iskusiti.

Isto tako, oni navode da klitoris nije ništa drugo nego „ženski penis“, te na taj način svode orgazmičko iskustvo koje imaju žene na nivo koji je isti kao kod muškaraca, bez ejakulacije naravno.

Ali ono što me izbacuje iz takta kod ovog članka, i kod drugih članaka ove prirode, je kompartmentizacija ženskog orgazma, te „ili-ili“ stav, što će reći ili klitoris ili vagina. Nisu svjesni, ma za pravo pojma nemaju, da je uživanje kod žena OPTIMALNO kada se cijeli mehanizam uključi i djeluje u svojem maksimumu.

Za pravo, sistem uživanja kod žena je to što je – sistem koji radi najefikasnije kada su stimulirani SVI njegovi dijelovi.

Istina je da je klitoris široka mreža erektilnog tkiva koji je u stanju proizvesti ekstremne nivoe užitka, i da istina je da su žlijezde koje se nalaze na njemu najjednostavnije točke postizanja orgazma za mnoge žene.

Ali da li to nužno negira postojanje ostalih deset ili više tipova orgazma koje su žene u mogućnosti doživjeti? Neke od tih točaka uzbuđivanja čak nisu ni vezane uz klitoralnu anatomiju, kao što su npr.

  • orgazam u perinealnoj spužvi ili perinealnom tijelu (to je nakupina tkiva i krvnih žila koje se nalaze u donjim dijelovima genitalnog područja žene. Nalazi se između vaginalnog otvora i rektuma)
  • analni orgazam
  • cervikalni orgazam
  • orgazam u PFE točki (Nalazi se na stražnjem vaginalnom zidu, u području između uretre i vagine. Ova točka se još naziva i U-TOČKA ili Cul-de-Sac. Stimulacijom ove točke žene mogu postići tzv. ejakulatorni orgazmi iako mnoge žene mogu „špricnuti“ stimulacijom i drugih točaka, dok neke neće ejakulirati stimulacijom ove točke)
  • orgazam u AFE točki (poznata je pod nazivom AFE zona, AFE, A-točka, epicentar, ili druga G-točka. Stimulacijom ove točke izuzetno brzo se ispuštaju vaginalni sokovi bez ikakve druge stimulacije. Kontinuiranom stimulacijom žena može doživjeti intenzivan orgazam).
  • Orgazam stimulacijom bradavica
  • Orgazam stimulacijom cijelog tijela
  • Maternični orgazam
  • G-točka itd.

Sve ove vrste orgazma djeluju na različite živčane puteve koji prolaze od zdjelice do mozga.

Ovi živčani putevi su puno važniji od klitorisa pošto svaka žena ima svoju jedinstvenu raspodjelu završetaka živaca koji hrane zone seksualnog užitka. Npr. neke žene imaju više završetaka živaca u klitorisu, neke u cerviksu, neke u anusu itd.

Isto tako mnogi od ovih završetaka mogu se „isključiti“ uslijed neke traume, ali se isto tako mogu ponovo aktivirati uz pomoć seksualnih tehnika liječenja.

Druga stvar koju bi opet htjela naglasiti, a mislim da sam naglašavala kroz sve tekstove do sada, je i važnost našeg uma, te kako je naša emotivna/mentalna narav važnija od naše fiziologije.

Postoje priče i svjedočanstva žena u kojima se lijepo vidi kako na njihov seksualni odgovor duboko utječe njihova emotivna narav. Jedna žena je navela da se u jednom periodu u svom životu osjećala prilično loše i tužno i da je primijetila kako je njen klitoris (kojega je prije bilo lako stimulirati) tada bio potpuno ukočen. Nije bilo važno koliko je netko dugo ili savršeno stimulirao to područje, jer su njene emocije stvorile kao neku nevidljivu zaštitu između nje i užitka. Kako je kasnije uspjela otpustiti tu emotivnu blokadu, osjetila je kako joj se osjet u klitoris također vratio.

Osobno smatram da je ova debata, o tome da li je izvor ženskog orgazma u klitorisu ili u vagini, potpuno smiješna.

Zašto radije ne bi razgovarali o zapanjujućoj kompleksnosti cijelog sistema? Zašto se konstantno ne iznenađujemo kako erektivno tkivo, živčani sustav, mozak, tijelo, srce i um, svi zajedno rade kako bi proizveli stanja ekstaze i blaženstva, koja su jedinstvena ljudskom živčanom sustavu. Ne samo to, nego zato što se sve ovo ne može proizvesti na niti jedan drugi način, već kroz seksualno/senzualno uživanje?

Mislim da radimo medvjeđu uslugu ženama (i muškarcima) kako pokušavamo razdvojiti različite dijelove anatomije našeg seksualnog užitka, te glorificirati jedan ili drugi. Baš kao što zapadna medicina nastoji razdvojiti tijelo od uma i duše i ne uspijeva u tome, ovaj pristup klitoris vs. vagina će samo stvoriti patnju i zbunjenost.

Najbolje seksualno iskustvo za žene i muškarce postiže se razumijevanjem čitavog sistema seksualnog užitka. Tu igra i učenje ne prestaju, naučeno i stečeno treba kultivirati s ljubavlju, pažnjom, pravilnom komunikacijom i brigom.

Povezani članci

Umjetnost samozadovoljavanja
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Umjetnost samozadovoljavanja

Jedanaest (ili više) različitih okusa orgazma za žene
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Jedanaest (ili više) različitih okusa orgazma za žene

Vježbe – masaža vulve i samo stimulacija u kombinaciji sa Dahom Oceana
Više +
Kategorija: Seksualni odgoj

Vježbe – masaža vulve i samo stimulacija u kombinaciji sa Dahom Oceana

VRH