Ljubav ili strah

Ljubav ili strah

Zašto se javlja strah? Javlja se kao nedostatak ljubavi i nepovjerenje u život.

Živjeti u ljubavi ili strahu jedine su dvije mogućnosti. To su "stanja" iz kojih izviru sve ostale emocije.

Ako zaronimo iza ljutnje, mržnje, nesigurnosti, osjećaja manje vrijednosti, zavisti, krivnje, depresije uvijek ćemo naći strah kao podlogu. Ako pak zaronimo iza radosti, davanja, bezbrižnosti, mira, suosjećanja, zaljubljenosti u nekoga ili nešto uvijek ćemo naći ljubav.

Zašto ponekada "vidimo" strah, a ponekada ljubav?

Zato što gledamo iz skučene verzije sebe. Zato što još uvijek ne poznajemo sami sebe i ne shvaćamo tko smo, koliko smo veliki i čarobni. Zato što nismo živjeli u svijetu bezuvjetne ljubavi , to je svijet koji trebamo tek spoznati. Iako je on stalno prisutan, za nas postoji u onoj mjeri u kojoj mi sami rastemo u ljubavi i svjesnosti o životu. Zapravo i ne znamo što je točno ljubav, mi samo imamo neke ideje o njoj, i polako kroz život upoznajemo njezine oblike. Kako upoznati majčinsku ljubav ako nemaš iskustvo majčinstva. Možeš upoznati majčinsku ljubav, ako si dijete koje prima majčinsku ljubav, ali ne i kao onaj koji daje majčinsku ljubav. Postoji beskonačno puno ljubavi; dječja ljubav, ljubav prema roditeljima, partnerima, ljubavnicima, prijateljima, prema drveću, suncu, planinama, kapljicama, poeziji, zalascima sunca, mirisu trešnjinog cvijeta, prema nepoznatim ljudima...oblici su beskonačni.

I sve je to stalno prisutno, ali ovisno o tome koliko otvorimo svoje srce i koliko raste naša unutarnja ljubav tako vidimo i volimo Svijet. Kada počnemo voljeti sebe sa svim svojim "manama", tada ćemo moći istinski voljeti i druge, opraštati i ne biti ljuti na vanjski Svijet. Tada ćemo razumjeti da i drugi ljudi često djeluju iz straha, jer nisu upoznali ljubav i stoga napadaju ili se brane. Ali tada nas to više neće izbacivati iz ljubavi unutar nas.

Zašto se javlja strah? Javlja se kao nedostatak ljubavi i nepovjerenje u život. Javlja se zato što ljubav definiramo kroz svoja ograničena životna iskustva.

Zamislimo situaciju da vas je bivši muž varao i uvijek kada bi bio sa drugom ženom donosio vama cvijeće. Prvo ste bili jako sretni zbog njegove "pažnje", međutim kada ste shvatili da je donosio cvijeće samo da bi nekako prikrio odnos s drugom ženom, zamrzili ste i njega i cvijeće.

I tako nakon rastave, ponovo ste ostvarili vezu sa muškarcem koji vam se jako sviđa. Nakon nekog vremena i on vam donese cvijeće. I što sad? Hoćete li zbog prijašnjeg bolnog iskustva biti nepovjerljivi i u strahu da vas i on vara? Hoćete li ga izbaciti skupa s buketom, bez da se i trenutak preispitate ili ćete izabrati ljubav i sa povjerenjem prihvatiti mirisno cvijeće? Sve ovisi o našem doživljaju, o našoj percepciji. Izbor je ljubav ili strah. Izbor je povjerenje u život ili strah od toga da nismo dovoljno dobri, poštivani, da nas netko želi iskoristiti, prevariti, da nismo voljeni i stoga se moramo obraniti i zaštititi.

Kada donosimo odluke, svaka dolazi iz ljubavi ili straha. Ako imamo ideju o tome da je Svijet opasno mjesto, djelovati ćemo iz straha. Ako vjerujemo da je Svijet mjesto puno ljubavi, djelovati ćemo puno slobodnije, otvorenije i hrabrije. Kada budemo gledali Svijet ljubavnim očima on će postati mjesto ljubavi. Da bi Svijet postao ljubavno mjesto mi sami moramo postati ljubavnici života.

Kako postati ljubavnik života? Istražuj nepoznato, ne očekuj od drugih da budu "ovakvi ili onakvi", živi i osjećaj sadašnji trenutak, ne sudi nikada nikome, budi iskren do daske, budi hrabar voljeti, budi hrabar biti ono što jesi i živjeti punim plućima ono što želiš živjeti. Tada ćeš živjeti u ljubavi sa sobom, sa drugima, u ljubavi sa životom. Strah je život u tami, ljubav je život u svjetlosti!

Put ljubavi, nema očekivanja, nema pravila, nema granica. Ljubav je neograničena i postoji svugdje oko nas ako postoji u nama. Budi ljubavnik života!

Izvor: Iva Solarević Jeličić, prof. (solar-spirit.net)
ordinacija.hr

Povezani članci

Kako u 5 koraka pretvoriti Sebe u Svoje Više Ja
Više +
Kategorija: Prirodno roditeljstvo

Kako u 5 koraka pretvoriti Sebe u Svoje Više Ja

Poštivanje života
Više +
Kategorija: Prirodno roditeljstvo

Poštivanje života

Što je svjesno roditeljstvo?
Više +
Kategorija: Prirodno roditeljstvo

Što je svjesno roditeljstvo?

VRH