Kako pobijediti svoje demone u 6 lakih koraka

Kako pobijediti svoje demone u 6 lakih koraka

Kada se otisnemo na put osobnog razvoja i ako se koristimo metodama koje su „ispravne“, može vam se dogoditi da se suočite sa svojim osobnim demonima. I u tom trenutku vam se daje na izbor. Možete ih jednostavno prelijepiti new age hanzaplastom („Sve je u redu, svi ovi osjećaji su samo iluzija“) ili ih možete jednostavno „prevesti“ u nešto drugo.

Ruku na srce, put osobnog razvoja nije uvijek lagan.

Zapravo, ako koračate tim putem na ispravan način, možete očekivati nekoliko velikih eksplozivnih raspada sistema i nasumičnih kriza identiteta.

Izreka da si upravo ono za čime tragaš, je apsolutno ispravna. Najveći problem je taj što je ta univerzalna, neograničena, božanska inteligencija koja MI I JESMO zakopana ispod slojeva i slojeva socijalnih i kulturoloških uvjetovanja.

Ovisno o sistemu vjerovanja koji posjedujemo česta je situacija, da život, kojega nastojimo iskopati i koji se nalazi ispod slojeva i slojeva neznanja, nije samo jedan. Obično se radi o milijunima beskonačnih života koji se odvijaju u paralelnim beskonačnim svemirima, naravno ukoliko vjerujete u ovako nešto. A u tom slučaju, to je izuzetno puno posla, te ni čudo što se događaju takvi raspadi sistema.

Jedan od uzoraka kojega možemo pronaći je da, stres (ili trauma) često izlazi na isti način kako je i ušla. Ovo se podudara sa procesima iscjeljivanja koje možemo pronaći u kineskoj medicini.

Bolest izlazi na isti način kako je i ušla, i ukoliko prolazimo kroz procese dubokog iscjeljenja možemo očekivati neke lude simptome istoga.

pravilo-privlacnosti

Možda je najbolje to objasniti na slijedeći način: recimo da netko ima osip na koži. I recimo da je taj osip uzrokovan nekim dubljim problemom kao što je prisutnost gljivica u limfnom sustavu. Ukoliko se samo koristimo zapadnom medicinom u pokušaju iscjeljenja i pri tome koristimo recimo kreme tj. topikalne pripravke kako bi potisnuli simptom, u tom slučaju nikada nećemo iscjeliti uzrok već samo posljedicu. Nama se možda čini da je problem riješen jer ne vidimo prisutnost osipa (naime riješili smo ga se nekom antibiotskom kremom), ali u limfnom sustavu još uvijek su prisutne gljivice koje su ga i uzrokovale.

Nekoliko godina poslije, recimo ista osoba odlazi na akupunkturu. Ova metoda direktno ili indirektno riješava problem u limfnom sustavu i kako se on iscjeljuje tako postoji mogućnost da se pojave simptomi slični osipu kojega je osoba već i imali, a koji su bili potisnuti. U ovom slučaju osip je simptom iscjeljenja tj. izlaska bolesti iz sistema, a ne ponovna pojava infekcije.

Slično je i na putu osobnog razvoja, na kojem mi „odmotavamo“ naše kulturološko uvjetovanje i mnoge zablude koje imamo o sebi samima. I u tim slučajevima možemo očekivati pojavu „osipa“.

Ovo je kao neka vrsta duhovnog i emotivnog detox-a. Prije par godina radila sam čišćenje debelog crijeva (uz pomoć bentonit gline, ali isto se može postići i postom sa sokovima, klizmom itd) i bilo je dana kada sam bila super, puna energije, a opet je bilo dana kada sam se osjećala kao da me netko zakucao u zemlju i vukao par kilometara. Ti dani se nazivaju "detoks dani".

Nakon par takvih iskustava, znate da ih jednostavno trebate „preživjeti“. Nema načina kako ih pobijediti, jednostavno dozvolite samo-razvojsvom tijelu da izbaci iz sebe sve čemu nije ni mjesto u njemu. Na kraju ćete se osjećati sretnije i zdravije. Znam da sam se ja tako osjećala.

Na žalost nemamo isti pristup u slučaju emotivnog čišćenja. U našem zapadnom svijetu ako se ne osjećamo se „blaženo“ ili „orgazmično“ cijelo vrijeme onda nešto ne radimo kako treba.

Većina ljudi ne razumije ili krivo tumači „zakon privlačnosti“ i zbog toga se i boje OSJETITI neke od bolnih ljudskih emocija. To je zato jer pokušavamo biti SUPER osviješteni što se tiče naše „vibracijske frekvencije“ i „onoga što privlačimo“. I zato umjesto da se sjednemo i dotaknemo te bolne emocije, da ih razumijemo, te da ih procesiramo za iscjeljivanje, mi nastojimo samo razmišljati „pozitivne misli“ koje će nas odvratiti od tih negativnih.

Međutim, OSJEĆATI te loše, bolne i ponekada strašne emocije je KLJUČNO da ih u potpunosti iscjelimo.

Jedino gledajući direktno u naše unutarnje demone, dajući im pažnju, mi ih otpuštamo i integriramo u nas same. Od rođenja su nas učili da se bojimo, potiskujemo i gušimo određene dijelove sebe koji od strane društva nisu bili prihvatljivi.

Naučili su nas da živimo u STRAHU od naših prirodnih, nužnih ljudskih emocija. A ovo nas drži u stanju blage do akutne tjeskobe, zbunjenosti, odvojenosti od naših tijela, depresije, nedostatka inspiracije, hladnim, preplašenim i sa suptilnim, ali stalnim slojem BOLI.

Kada se otisnemo na put osobnog razvoja i ako se koristimo metodama koje su „ispravne“, može vam se dogoditi da se suočite sa svojim osobnim demonima. I u tom trenutku vam se daje na izbor. Možete ih jednostavno prelijepiti new age hanzaplastom („Sve je u redu, svi ovi osjećaji su samo iluzija“) ili ih možete jednostavno „prevesti“ u nešto drugo.

A to ide nekako ovako:

  1. Priznajte da osjećate bol. Prestanite bježati od nje. Prestanite ju izbjegavati. Prestanite ju nastojati izbjeći, samo zato što mislite da nešto nije u redu s vama jer to osjećate. Zaustavite se, okrenite se i suočite se s njom.
  2. Identificirajte svoje osjećaj/osjećaje. Jel to bijes? Tuga? Da li je to zbunjenost, tjeskoba, da li ste u strahu? O kojoj se tu emociji točno radi? Jedno ću vam reći – svaka rečenica koja počinje s „JA SAM“ stvara vašu realnost. Također, svaka rečenica koja počinje sa „Osjećam se“ je SAMO JOŠ JEDNA MISAO u vašoj GLAVI. Ispravno bi bilo reći Jedan aspekt moje osobnosti osjeća
  3. Gdje se taj osjećaj nalazi u vašem tijelu? Da li ga osjećate u trbuhu? Srcu? Leđima? Kakve je boje, oblika, zvuka? Da li je težak ili stisnut? Oštar ili bolan? Da li ste se isto tako osjećali u nekom trenutku u svom djetinjstvu? Odite tamo i osjetite ga. Emocije se spremaju u vašim stanicama u TIJELU, zato odite tamo i iskopajte to korijenje.
  4. Zapitajte se dva pitanja: Što osjećam i što mi je potrebno? Riječ “POTREBNO“ može biti zamijenjena s riječju „ŽELIM“ ili priželjkujem ili žudim. Primjer ovoga bi bilo: „Osjećam se tjeskobno i zbunjeno.“ zamijenite s: „Potrebna mi je bistrina i razumijevanje.“
  5. Stvarno budite prisutni sa svojim potrebama/željama. Ovo će vas odvesti jedan korak dalje prema iscjeljenju. Ako boravimo u osjećajima ili boli nečega što nismo dobili ili za čime želimo, nikada nećemo napraviti idući korak prema iscjeljenju. Vrlo je važno SPOJITI se sa boli i osjetiti ju u potpunosti. Ali uvijek imajte na umu da je bol samo još jedna misao te nešto kroz što samo trenutno prolazimo i što će nam pomoći da prijeđemo na drugu stranu. Jedini način kako doprijeti do druge strane je PROĆI KROZ emociju, a taj osjećaj „POTREBE/ŽELJE“ je poput svjetla na kraju tunela.
  6. Jednom kada počnete razumijevati što želite i što vam je potrebno, tada se zapitajte „Da li postoji nešto što mi može pomoći da ostvarim to što želim?“ Npr. kao ovaj gore primjer „Osjećam se tjeskobno i zbunjeno. Potrebna mi je bistrina i razumijevanje.“ Jedan od način kako ispuniti ovo je recimo uzeti pauzu i meditirati kako bi se povezali sa onime što se događa u vama. Ili ako je zbunjenost i tjeskoba povezana sa interakcijom s određenom osobom, nakon provjere sa samim sobom, možda bi bilo dobro popričati sa tom osobom.

Jednom kada identificirate želju/potrebu/žudnju postoji bezbroj strategija koje možete iskoristiti kako bi ju postigli. Ili ne jer ponekada je želja tu da vam ukaže na mjesto tuge, boli i iscjeljenja.

samo-razvoj-1

Ono što je tu važno naglasiti je da ne bježimo od boli, već da ju zagrlimo. Umjesto borbe, da se predamo i da dozvolimo našim emocijama da ispune funkciju za koju su i stvoreni, a to je da nas VODE prema dubljoj spoznaji i razumijevanju o tome što se to točno događa unutar nas. Za čime čeznemo? Koju našu osnovnu potrebu nismo ispunili i kako se možemo idući put bolje brinuti o nama samima? Kako se možemo bolje cijeniti? Kako možemo pokazati ljubav prema SEBI i što nas inspirira? I najvažnije od svega, kako efikasno možemo ostvariti naše snove, ciljeve i želje?

Naše emocije su unutarnji sistem koji nas vodi, on nam pokazuje put prema onom najdragocjenijem blagu, a to je kvaliteta SAMOSPOZNAJE, SAMOPRIHVAĆANJA i BEZUVJETNE LJUBAVI!

Povezani članci

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje

Otvorite svoje srce
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Otvorite svoje srce

VRH