Život i smrt u svakom trenutku

Život i smrt u svakom trenutku

Što je život? Što je smrt? Mogli bismo reći da je život zbroj svih naših udisaja i izdisaja tijekom boravka u ovom tijelu. A smrt je samo prestanak naših udisaja i izdisaja, dok se tijelo pretvara u zemlju ili prah.

 

Pa to i ne zvuči tako strašno. Ono što je strašnije jesu živi ljudi bez života u sebi. Tijelo koje hoda, ali duša ne osjeća radost. Kao da su u zatvoru vlastitih ograničenja i pogleda na život.

Svaka naša misao, odluka i djelovanja ide u smjeru života ili smrti, ako život i smrt definiramo kao količinu unutarnje živosti, radosti i ispunjenja. U svakom trenutku imamo mogućnost izabrati život ili smrt.

Zamisliš dvije verzije svojeg vikenda. Jedna verzija je rutina koju si ponovio već stotine puta: dulje spavaš jer si izbezumljen od tjedna, onda krene priprema ručka, spremanje nakon ručka, dođe netko od prijatelja ili pogledaš neku seriju na TV-u ili završavaš poslove koje nisi stigao završiti tijekom tjedna.  I to ponavljaš iz vikenda u vikend razmišljajući kako ćeš drugi vikend smisliti nešto novo. A taj vikend nikako da dođe.

Druga verzija je buđenje i odlazak na neko potpuno novo mjesto. Ne mora uopće biti daleko niti skupo. I tada dobiješ jedan novi podražaj koji potakne tvoje unutarnje biće da se probudi. Nikada nisi bio tamo, to ti je novo i tvoj duh i tijelo dobivaju novi poticaj koji ih budi. Tada si više živ. Sve što je nepoznato često je i malo zastrašujuće, jer može izazvati određenu nesigurnost, ali istovremeno izaziva i uzbuđenje.  Kako je fenomenalno napraviti nešto čega te strah. Zakoračiš u strah i kad prođeš kroz njega i upoznaš ga - on se otopi, a ti osjetiš radost i oslobođenje.

Zamisli najobičniju situaciju: prolije se kava po tvojim novim hlačama. Biraš li život ili smrt? Biraš li to proglasiti lošim događajem i loše se osjećaš zbog toga ili izabireš život, nasmiješ se "letećoj kavi" i ideš dalje.

Zamisli dvije opcije: stari posao na kojemu već dulje vrijeme osjećaš težinu, dosadu, nema inspiracije, ali kolege nisu loši i plaća je solidna pa kažeš; pa nije mi tako loše, mnogi drugi bi bili jako sretni da imaju to što ja imam. I onda zamisli svoje uzbuđenje oko posla koji bi želio pokrenuti sam. Kada pomisliš na njega osjećaš unutarnji žar, radost, uzbuđenje, padaju ti na pamet ideje i sve u vezi tog posla ti se čini zanimljivo.

I tada biraš; ostati polumrtav ili s vjerom napraviti prve korake u smjeru svoje želje iako svi oko tebe kažu da "nisi normalan" i objašnjavaju ti da je kriza i da si ovako puno sigurniji.

Ali ti ne želiš biti "sigurniji" i "mrtviji" već želiš vjerovati u sebe i u život i biti radosniji.

Svaki trenutak i svaka odluka čine naš život. Od toga što ćemo pojesti, što ćemo misliti, kako ćemo djelovati, s kime ćemo se družiti, što ćemo čitati ili gledati na TV-u, i hoćemo li se brinuti za svoje zdravlje ili ne...svaki trenutak donosimo male, ali važne odluke koje na kraju čine naš život i ono što smo mi.

Svaki put kada izaberemo ono što izaziva unutarnju radost i uzbuđenje biramo život i razina naše energije je viša. Iako ponekad paralelno s uzbuđenjem osjećamo i  strah, jer ulazimo na neistraženo područje, to je pozitivno uzbuđenje i postajemo sve više živi i budni.

Ako stalno izabiremo ono gdje se osjećamo sigurni, polako će naša životna energija i samopouzdanje padati i sve manje ćemo osjećati živost, radost i uzbuđenje. Plutati ćemo u iluziji sigurnosti i polako umirati bez da smo osjetili onu istinsku povezanost sa životom.

Svaki trenutak biraš život ili smrt. Kada napustiš ovo tijelo više ovakvih izbora ionako neće biti. Nećeš morati brinuti o poslu, sigurnosti ili prolivenoj kavi, ostat će ono što si proživio s više ili manje radosti. Pa što onda imaš za izgubiti? Izaberi život i osjeti radost u svakoj svojoj stanici.

Izvor: Iva Solarević Jeličić, prof. (solar-spirit.net)
ordinacija.hr

Povezani članci

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje

Otvorite svoje srce
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Otvorite svoje srce

VRH