Sva tvoja lica

Sva tvoja lica

Tko si ti? Sve i jedan. Sva lica, ali jedna osoba. Jedna osoba sa svim iskustvima i svim licima.

Tko si ti? Neko ime i prezime, neki lik, biće s određenim stavovima, osjećajima, željama, iskustvima...

Ti si nečija mama, sestra, suradnica, šefica, kćer, nekome slučajni prolaznik, prijateljica, supruga, dosadni klijent, ozbiljna osoba, otkačena osoba, nepoznata osoba, zabrinuta osoba, mirna osoba, nježna osoba, seksipilna osoba, autoritativna osoba, kreativna osoba, osoba koja voli sladoled od jagode, šareno cvijeće, sunce, miris mora... Pogledaj tko si i koliko uloga imaš u životu, samo u ovom sadašnjem trenutku! Ima ih nevjerojatno mnogo.

Sebe definiraš u odnosu na druge. Nečiji si prijatelj, ali nisi istovremeno i suprug. Nečiji si otac ili majka, ali si istovremeno i nečije dijete. Toliko lica, toliko uloga, a zapravo jedna osoba. I stalno postaješ novo lice, svaki puta kada dođeš u novi odnos prema nekome ili nečemu. Nikada nisi letio nebom i jednom poletiš paragliderom. I nisi više osoba koja ne poznaje letenje, postaješ osoba koja je iskusila letenje i postaješ još jedno novo lice (a opet "stari TI").

Tko si ti? Sve i jedan. Sva lica, ali jedna osoba. Jedna osoba sa svim iskustvima i svim licima. Što više lica upoznaješ, sve bolje upoznaješ život i samoga sebe. Kroz svako novo iskustvo otkrivaš tko si.

Promatraj sebe u odnosu na Svijet i otkrivaj tko si! Kad se pojavi strah, prihvati ga. Promotri čega te istinski strah? Što možeš izgubiti? Transformiraj tu situaciju u iskustvo koje će ti pomoći da se oslobodiš straha. Ako se nečega bojiš i stalno bježiš od toga, strah raste. Kada jednom hrabro staneš, pogledaš strahu u oči i hrabro zakoračiš, da bi prošao kroz strah, on se topi. Postaješ slobodan i hrabar. Strah je mogućnost za rast. Kad prođeš kroz strah i transformiraš ga, pojavljuje se ljubav.

Tko si ti? Koje tvoje lice se boji? U odnosu prema kome ili čemu te strah? Kada se stvara grč? Da li te strah šefa? Vjeruj da iza lica straha postoji onaj koji se ne boji šefa. O tebi ovisi tko si, kako vidiš sebe u odnosu na druge!

U kojem liku si onaj pravi ti? Onaj spontani, radostan, slobodan TI? Kako izgleda taj lik? Što radi taj lik? Kako komunicira taj lik? Što želi taj lik? Čemu teži? Čime je inspiriran taj lik?

Sjeti se samo koliko si fizičkih tijela promijenio? Od one male bebe u pelenama, do sada. Promijenila su se sva tvoja tkiva u tijelu, možda i boja kose, način odijevanja, stavovi, želje, misli....ali opet si ti ta jedna, ista osoba.

Čemu sve to? Čemu sva ta lica? Čemu toliko uloga?

Kako bi upoznao tko si ako bi stalno imao ista iskustva? Npr. probudiš se ujutro, kuhaš ručak, pospremiš za sobom i onda ideš spavati. Ništa drugo ne radiš i nikoga drugoga ne upoznaš. Kako da otkriješ što ti je uzbudljivo, što te plaši, što te raduje ako postojiš samo u odnosu na ručak, spremanje i spavanje? Čar i jest u tome da prođemo kroz najrazličitija iskustva , da bi otkrili tko smo. Pojedeš sladoled od cikle i shvatiš da to iskustvo više ne želiš. Je li to bilo loše iskustvo? Ne. Možda taj sladoled nije bio ukusan, ali to je samo iskustvo. Drugi puta probati ćeš drugi sladoled, pa treći... dok ne dođeš do onog koji će imati nevjerojatno savršen okus za tebe.

Ali, pošto je život kreativan nikada nećeš stići okusiti sve sladolede na Svijetu, uvijek će postojati neki potpuno novi okus i biti izazov.

Sladoledi su neograničeni, iskustva su neograničena. Na nama je izbor koliko ćemo hrabro i s povjerenjem istraživati nove okuse, otkrivati nova lica i na koji način ćemo prolaziti kroz svoja životna iskustva.

Upusti se u istraživanje, istražuj razna lica i znaj da je iza svih tih lica onaj JEDAN koji je sve!

Izvor: Iva Solarević Jeličić, prof. (solar-spirit.net)
ordinacija.hr

Povezani članci

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje

Otvorite svoje srce
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Otvorite svoje srce

VRH