Stres kao mogućnost za preobrazbu

Stres kao mogućnost za preobrazbu

Stres - riječ koju čujemo gotovo svakodnevno i koristimo u najrazličitijim situacijama kako bi opisali različita stanja napetosti. Stres je zapravo sve ono što uzrokuje svojevrsnu promjenu našeg psihosomatskog sustava bez obzira manifestira li se kao pozitivna ili negativna promjena.

Apsolutno sve situacije su mogućnost za rast i učenje.

Tijekom 24 sata mi smo konstantno pod utjecajima najrazličitijih podražaja iz okoline, zbog kojih se više ili manje mijenjamo, prilagođavamo, i na kraju krajeva i evoluiramo. Dakle stres je zapravo neizbježan, ako ga promatramo kao reakciju na podražaje iz okoline.

Stres može nastati kroz prekomjernu, ali i nedovoljnu količinu podražaja.

Premalo podražaja može dovesti do letargije, depresije, nezainteresiranosti, demotiviranosti, slabosti i sl., dok previše podražaja može dovesti do prenadraženosti, potpune iscrpljenosti, živčanog sloma, hipertenzije, moždanog udara, srčanog infarkta te čitavog niza drugih disfunkcija i bolesti.

Problem današnjeg vremena je prevelika količina podražaja i nemogućnost psihosomatskog sustava da se regenerira na pravilan način.

Međutim, ipak većina negativnog stresa nastaje zbog naših reakcija na situacije koje mi procijenimo kao neugodne. Na situacije gdje se osjećamo nesigurno, ugroženo, rastreseno i sl. Uistinu, takve situacije su mogućnost i izazov da prođemo kroz neki strah, kroz neko naše ograničenje. Da naučimo nešto što do sada nismo znali, da upoznamo bolje neki aspekt života i sebe u nekoj novoj situaciji. Vrlo često, umjesto da neku situaciju prihvatimo kao izazov mi ju osjećamo kao nešto što nas ugrožava, jer smo na nepoznatom terenu pa odmah uključujemo sistem za preživljavanje. Automatski se pali sustav "bori se ili bježi" , a on izaziva specifične reakcije psihosomatskog sustava (ubrzano disanje, znojenje, ubrzane otkucaje srca, širenje zjenica, povećanu koagulaciju krvi, pojačanu cirkulaciju muskulature i sl.) koje mogu štetiti organizmu ako su preintenzivne i preučestale. Ta reakcija je sasvim prirodna reakcija i potrebna za preživljavanje, međutim ako se učestalo ponavlja organizam se iscrpljuje, te polako slabi imunološki sustav pa dolazi do raznih tegoba i bolesti.

Gdje je tu naša moć? Upravo u tome, da kroz te situacije rastemo i istražujemo. Istražujemo kada se kako osjećamo; nesigurno, napadnuto, ugroženo, sigurno, zbunjeno i sl.

Počevši od grča da nećemo stići sve obaviti tijekom dana, do toga da šef neće biti zadovoljan našim radom ili da smo mi šef koji nema dovoljno autoriteta i sl.

Apsolutno sve situacije su mogućnost za rast i učenje. I apsolutno u svakoj situaciji postoji mogućnost za promjenu i transformaciju na naše i tuđe zadovoljstvo.

Svaka situacija u kojoj se ne osjećamo ugodno je mogućnost da istražimo gdje dovoljno ne poznajemo sebe, gdje su nam slabe točke, gdje nemamo povjerenja u sebe ili život, gdje ne opraštamo sebi, a onda niti drugima....čitav je niz trenutaka i mogućnosti za evoluciju.

To je jedan od načina da otkrivamo sebe i postajemo neustrašivi istraživači kojima nepoznato i nesigurno postaje izazov. To ne znači da nas više nikada neće biti strah, ali znači da ćemo na taj strah drugačije gledati. Tada ulazimo u novu dimenziju postojanja; život više nije samo borba i preživljavanje, nego poprima dimenziju avanture!

Izvor: Iva Solarević Jeličić, prof. (solar-spirit.net)
ordinacija.hr

Povezani članci

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje

Otvorite svoje srce
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Otvorite svoje srce

VRH