Mudre misli jednog dragog učitelja

Mudre misli jednog dragog učitelja

Jedan divan stari učitelj dao je prekrasnu sliku svima koji se bave odgojem djece, kako uvijek treba „kroz zlatnu foliju“ promatrati dijete. Takvo promatranje je poticajno za dijete, ono može biti slobodno u svojoj mašti, u svojoj kreativnosti, ono se izgrađuje!

„Zlatna folija“

"U unutrašnjoj ljudskoj dubini vjernost se iskazuje kroz susret s drugim čovjekom i osjećanje tog  prekrasnog unutarnjeg susreta.  Vjernost znači osjećati i doživljavati sjaj tog bića. Vjernost znači da se zadržava unutarnji odnos prema djetetu kao kada se prvi put doživi zlatna aura tog djeteta. Tek rođeno dijete je kao cijelo nebo koje držim u rukama, to je cijelo božanstvo stvaranja, to je zlato i ja to vidim! Kada dijete poraste i kad se naruši ta slika, kada me dijete naljuti, ja kao odrasla osoba odgovoran sam da stvorim sliku onog vremena kad je bilo potpuno zlatno. Moja volja vidi nešto drugo, nego što vide moje oči. Zato stavljam zlatnu foliju jer unutarnjoj slici ostajem vjeran. U trenutku kad je zlato skriveno, ja ga moram prizvati, a da ga vidim moram ga maštom napraviti. To nije samo mašta, nego naš susret, potvrda da ja to mislim. Moram imati svijest o zlatnom! Dijete je zlatno biće.

Kao iz priče o Snjeguljici i Ružici kada je medvjed zapeo i oštetio krzno, a ispod njegove kože se vidjelo zlato. Ispod svakog krzna je zlato, u svakom čovjeku je zlato. Koji put je to zlato jako daleko, ali ono što se ne smije dogoditi je da ga  ja prestanem tražiti! Stalno se moram upuštati u taj odnos, hoću li vidjeti zlato ili prljavo krzno.

Prvi korak u promatranju djeteta može biti traženje zlatne aure i onda taj zvjezdani trenutak kad sam najljepše vidio dijete moram zadržati. Ne postoji dijete koje nema sjaj, samo ga ja više ili manje mogu vidjeti. Ako je taj sjaj kod nekog djeteta bio slabiji, tada ja u sebi stvaram sliku, kroz unutarnju aktivnost  i dodajem još sjaja. Tu sliku kojoj želim ostati vjeran  ja dalje izgrađujem. Tragično je ako ne vidim zlato, ako to ne doživim, ali duhovnom tehnikom mogu to popraviti. Mogu se potruditi i sjetiti se nečega i onda razvijati tu sliku dalje, da bi  mogao razvijati vjernost. To je jedan od elementa umjetnosti odgajanja. Tako pronalazimo putove za individualni susret i svjesno se nastojimo susresti na zlatnom području.

Pomoću te zlatne slike se dijete izgrađuje!!"

Povezani članci

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Velimir Abramović / sugovornik Ivan Poljanica

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Energetske tehnike uz pomoć kojih ćete se osigurati da vam loše raspoloženje ne pokvari dan i zdravlje

Otvorite svoje srce
Više +
Kategorija: Odgoj za odrasle

Otvorite svoje srce

VRH